Op de Koffie bij '' Prins Bert d`n Urste''
Op de Koffie bij '' Prins Bert d`n Urste''

Op de Koffie bij '' Prins Bert d`n Urste''

Op de koffie bij

Dit is de eerste keer dat een interview van mij plaatsvindt in mijn eigen huis. Door het drukke schema van de prins kwam het beter uit als we het zo deden .Tegen acht uur kwam Bert via de achterdeur binnenlopen.....

Na een bakkie koffie, wat hij zeker kan gebruiken zo af en toe als prins , beginnen we aan het interview. Het word een snel interview , want op dit moment zit Bert`s eigen huis alweer vol met vollek.

Hoe word je prins?
Ik ben zelf nog niet zo bekend met het thema ‘’prins zijn’’ en vraag aan Bert hoe het nu eigenlijk zo ver heeft kunnen komen dat hij dit jaar de uitverkorene is van Snevelbokkenland.

Het blijkt dat de prinsen meestal uitgezocht worden op hun kwaliteiten of verdiensten. Dit is dan vooral in de vorm van maatschappelijk betrokken zijn met HDL. Meestal zijn dit personen die sociaal en actief verbonden zijn met een bepaald onderwerp.

Bert en Carin zelf waren de afgelopen jaren echter totaal geen carnavalsvierders . Door zijn werk en de vele beurzen van de Vobra was daar niet de tijd en de energie meer voor. Maar dit is geen voorwaarde om kans te kunnen maken op de titel ‘’Prins HDL’’. In principe kan iedereen het worden.

Nog even wachten
Rene Hoezen , directeur van de St. Albertusschool benaderde Bert 30 december vorig jaar met de vraag of hij even bij de school langs wilde komen. Bij de school aangekomen was ook Opperbok Hans van Hemmen en voorzitter Ben van Asperen aanwezig. Daar vroegen ze toen aan hem of hij de nieuwe prins van HDL wilde worden .Hij wilde er nog even goed over nadenken samen met zijn vrouw Carin en besloot er snel op terug te komen.

Adjudant Marcel
Begin januari gaf Bert zijn Jawoord aan de carnavalsstichting en nu moest er dus een adjudant gekozen worden. Daar hoefde hij geen minuut over na te denken, integendeel . Het stond voor Bert meteen vast dat Marcel Kanters zijn rechterhand moest worden tijdens alle feestelijkheden.

Marcel vond het meteen een goed plan om adjudant te mogen zijn, maar wilde wel eerst weten wie de prins zou worden . Na zijn toestemming hoorde hij dus dat zijn buurman het was geworden. Alle vreugde mocht natuurlijk niet bekend worden en totale geheimhouding was op zijn plaats. Dit ging ze beide makkelijk af. Dit was dus het begin van een druk en leuk programma.

De gekozen adjudant heeft als taak de prins in alles te begeleiden en er voor te zorgen dat hij overal op tijd aankomt. En om zijn scepter te beschermen. Bij officiële deelneming aan een activiteit dragen ze het speciale prinsen kledij, daarbuiten mogen ze de kleding niet dragen van de stichting. Dit is èèn van de voorwaarden die ze stellen. De andere voorwaardes zij algemeen zoals bv op tijd aanwezig zijn en volgens het draaiboek te werken.

Prinselijk vervoer
Het vervoer is een hoofdstuk apart geworden . Toen Marcel dus gekozen had om voor adjudant te spelen , besloot hij om in het uiterst geheim zijn oude witte Escort om te toveren tot een echte ‘’Prins Berts Carokrac bak “
Twee avonden hadden Marcel en Monique nodig om de auto te pimpen. Een pot gele verf en wat stickers later was daar het resultaat. En natuurlijk de toepasselijke spreuk ‘’Makt gin brokke. Loat de ons mar doen’’

Druk,druk, druk
De dagen tot de pronkzittingen waren rustig en heeft hij nog gewoon gewerkt en zijn eigen dingen kunnen doen .Dat was afgelopen week wel anders. Van s`morgens tot s`avonds een druk programma met af en toe een rustpunt. Eieren eten, toespraken houden,visites ,fotoreportages ,een hoop volk elke dag op de plak en meer zorgen er wel voor dat je echt geleefd word tijdens de carnavals dagen.

De weg naar het prins worden is erg spannend maar het geeft wel veel voldoening en is zeker de moeite wèrd. Boven verwachting hoe leuk en gezellig de carnaval kan zijn , zijn Bert en Carin helemaal los gegaan wat carnavals vieren betreft . Zijn beste tip luidde,, genieten vanaf het begin en laat alles maar over je heen komen’’.

Prachtige activiteiten
De Fanfare go`s Africa vond hij bv een prachtige show om naar te kijken en te luisteren, de receptie was er een om nooit meer te vergeten door de vele belangstellenden en verder waren de carnavalswagens bezichtigen en de pronkzittingen heel gezellig om te doen.

Samen met Carin,Marcel, Monique en de kinderen vormen ze een hecht clubje . De vrouwen en de kinderen hebben verder geen enkele verplichtingen binnen het carnavals gebeuren, alles kan en mag. Gelukkig steunen ze hun mannen door dik en dun en als het kan, feesten ze net zo hard mee.

‘’En dan …… ‘’
‘’Na het drukke schema van de carnaval, val je in een diep gat ? ‘’ vraag ik aan Bert.
‘’Nee , hoor’’ zegt Bert meteen. Na de carnaval is er in Maart een evaluatie en worden er nog diverse feestavonden georganiseerd. Het Caribische Zomerfestival komt er ook nog aan en in November zijn de prinsonthullingen. En volgend jaar natuurlijk de afvoer van de prins. En na het jaar van Prins zijn , kun je je altijd nog aansluiten bij de oud-prinsen van HDL. Maar zo ver denkt hij gelukkig nog niet. Eerst nog lekker carnaval vieren en genieten van het prins zijn.

Alaaf !!!!!!!!

Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Kunst & Cultuur 1 uur geleden Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Afbeelding
Kunst & Cultuur 2 uur geleden 50-jarig jubileum met twee dagen non-stop muziek van 10.00 tot 17.00 uur op PFN XXL-jubileumplein
Afbeelding
Kunst & Cultuur 4 uur geleden Koningsdag in Nistelrode
Afbeelding
Kunst & Cultuur 5 uur geleden Ontplooi je talenten in het Talentcentrum
Afbeelding
Natuur & Dieren 5 uur geleden St. Buurtvoedselbos Bernheze
Afbeelding
Natuur & Dieren 5 uur geleden Stichting Buurtvoedselbos Bernheze