Vuurwerk tijdens 100e Pronkzitting Heesch
Vuurwerk tijdens 100e Pronkzitting Heesch

Vuurwerk tijdens 100e Pronkzitting Heesch

Sport

1985 was het jaar van de eerste ‘echte Hisse pronkzitting’. 30 jaar later staat de teller op 100. Een heuglijk feit dat als rode draad door alle acts heen liep.

Hoewel de Heesche pronkzitting aloude tradities in ere houdt, weet men dit telkens weer te combineren met de modernste technieken. Zo onttrokken de gordijnen dit jaar een enorm LED-scherm aan het oog. Het nieuwe ‘speeltje’ werd dankbaar in gebruik genomen en na een eerste demonstratie van spreekstalmeester Wim van der Doelen barstte het vuurwerk – soms bijna letterlijk – los.

De artiesten hadden een duidelijke opdracht meegekregen bij het bedenken van hun acts. In elk stukje moest het getal 100 terugkomen. Een erg origineel idee waar de artiesten duidelijk wel raad mee wisten. Favoriet bleek toch wel de honderdjarige dorpsgenoot. Dat begon al bij een aantal verdwaalde bezoekers die voor de honderdste verjaardag van tante Grada kwamen. Daarna maakten een paar uitgekookte, oude besjes dankbaar gebruik van het feit dat met de jaren alles slechter wordt, behalve het vergeten. En tenslotte draaide een verplicht bezoekje aan het bejaardenhuis uit op een alles behalve saai middagje.

Een kleinere rol was dit jaar weggelegd voor de zang. De liefhebbers van buutreedners en tweespraken kwamen echter ruimschoots aan hun trekken. Zo maakte men onder meer kennis met de tweelingzus van Miss Montreal, mocht worden meegeluisterd met de spreekbeurt van Dirk, was men getuige van de allereerste buut met dubbele tong en werd voor het betere ‘kuiswerk’ een beroep gedaan op onze zuiderburen.

Een verrassend optreden kwam van de hand van Jochem Goossens. Het multi-talent bleek niet alleen een aanslag op de lachspieren, maar liet het publiek en passant ook maar eens horen wat hij met twee stokjes en een drumstel kan.

De Rooie Tèsneuzik bewees maar weer eens waarom ook de honderdste voorstelling weer in een oogwenk was uitverkocht. De show bevat alles wat men mag verwachten en weet toch weer elk jaar te verrassen. Nieuwe artiesten worden direct in de groep opgenomen en zijn bij hun eerste optreden eigenlijk al niet meer als zodanig herkenbaar. Petje af dus voor de debutanten Benita van Doren, Stijn van den Hurk en Loes van Hoek, maar vooral ook een groot compliment voor de hele organisatie. Als men deze succesformule weet vast te houden kunnen we ons alvast gaan opmaken voor het volgende jubileum.

Alleen voor de voorstelling op donderdag 15 januari zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar. Meer informatie is te vinden op www.rooietesneuzik.nl

Klik hier voor meer foto's gemaakt door Ad Ploegmakers.

Vuurwerk tijdens 100e Pronkzitting Heesch