Op de Koffie bij.... Hans Pennings, uit Oss; maar met dikke kettingen aan Heesch verbonden
Op de Koffie bij.... Hans Pennings, uit Oss; maar met dikke kettingen aan Heesch verbonden

Op de Koffie bij.... Hans Pennings, uit Oss; maar met dikke kettingen aan Heesch verbonden

Op de koffie bij

Hans Pennings, zoon van Jo van Johan van Hannes Hente, ook wel genaamd Jo de smid, die dochter was van Johan van Grunsven, is geboren en getogen in Oss, maar is wellicht in Heesch beter bekend dan in Oss. Veel vrije tijd wordt gestopt in zijn functie als secretaris van Heemkundekring De Elf Rotten. Hoe dat kwam?

Hans: “Mijn vader komt uit Berlicum en mijn moeder dus uit Heesch. Dat was dichtbij en zij was gewend in de winkel bij de smidse te helpen, samen met haar zus. Na het huwelijk en de geboorte van de kinderen deed ze dat nog elke woensdag. Daarvoor ging ze te voet vanuit Oss met de kinderwagen naar Heesch.”

Da’s toch geen reden om secretaris van een Heemkundekring te worden?
“Toen ik klein was, had ik een fascinatie voor kastelen en ridders. Welke jongen heeft dat niet? Mijn vader sleepte mij en mijn zus elke vakantie mee naar kastelen in binnen- en buitenland, tot vreugde van mij en wanhoop van mijn zus. Toen een tante een trouwboekje liet zien van haar ouders en haar grootouders, was ik verkocht en ging speuren naar de familiegeschiedenis. De trouwboekjes gingen maar terug tot ongeveer 1880. En hoewel mijn tante veel wist te vertellen over mijn opa, die vroeg wees was geworden en bij de familie werd grootgebracht, was dat niet bevredigend.”

Hield het daar op?
“Nou nee, ik ging met de trouwboekjes op zak naar de gemeente Oss in mijn vakantie. Het hoofd van de burgerlijke stand – Kees Peijnenburg – hielp me zoeken naar de geboorteakte en wist te vertellen dat ik de speurtocht moest vervolgen in Berghem. Daar zette de heer Van den Berg me in de kelder aan een bureau, met koffie en een stapel boeken. Daar heb ik toen de vakantie doorgebracht met zoeken en kwam tot 1778; voor de invoering van de burgerlijke stand in Berghem in 1811.”

Zoveel moeite en dan stopt het?
“Ik ben van Berghem naar ’s-Hertogenbosch gegaan, naar het Rijskarchief in de Waterstraat. Een indrukwekkend neorenaissance gebouw uit de 19e eeuw. In een muisstille studiezaal met lange tafels studerende mensen zat mevrouw Leget aan een bureau. Langs de kant stonden lange kasten met lades waarin fiches (kaartjes met gegevens) zaten. Die aardige mevrouw Leget wees me hoe te zoeken en toen ging het snel! Met de kennis van daar kwam ik in Berghem uit tot 1693. Elke vakantie besteedde ik aan het zoeken naar mijn voorouders. Zo heb ik ook Theo van Herwijnen leren kennen. Hij weet echt alles. Maar om terug te gaan naar mijn eigen kennis; via Theo heb ik de link gevonden naar Maren-Kessel, daarna naar Geffen, waar rond 1500 een van mijn voorvaderen, priester Peter van Griensven studiebeurzen stichtte en zijn stamboom op papier had staan. Zo ben ik uitgekomen in Den Dungen in 1350, waar bleek dat in de familie van mijn moeder een familiewapen is.”

Was jouw moeder zo belangrijk in je leven?
“Mijn moeder én mijn vader zijn alle twee belangrijk geweest voor mij. Doordat we vaak in Heesch waren met mijn moeder, die daar haar ouderlijk huis had en door de bewuste trouwboekjes, ben ik daar gestart. Ik heb ook de stamboom van de familie Pennings uitgeplozen hoor. Via die lijn stam ik af van Karel de Grote, via een bastaardtak wel te verstaan. Sappig detail is nog dat een van mijn voorvaderen, commandeur en ridder in de Duitse orde in Gemert, die de eed van kuisheid had afgelegd, wel voor acht nakomelingen heeft gezorgd bij een meisje daar; ze zijn allemaal erkend. Exact op die plek waar dit gebeurde, werk ik nu in de gemeentearchieven van de gemeente Gemert-Bakel.”

Maar waarom dan toch De Elf Rotten als je in Oss woont en in Gemert werkt?

“Ik was eerst lid bij de heemkundekring uit Oss, maar in 1986 ontving ik een brief waarin stond dat de kring in Oss werd opgedoekt. Ook Heesch viel toen nog onder Oss. Er moesten lokale kringen komen. Mensen waren niet blij bij de opheffingsvergadering. Daar hoorde ik dat in Heesch plannen waren voor een eigen heemkundekring. Via mijn moeder kreeg ik het krantenknipsel waarin de aankondiging stond voor een oprichtingsvergadering in De Pas op 21 april 1987. Ik was toen 20 en besloot lid te worden. Al snel zat ik in het bestuur, samen met een aantal Heeschenaren zoals Lee Ceelen, Henry van Bruggen, mevrouw Franke en de Ossenaar Henk van Maarschalkerweerd. Ik ben in de afgelopen 27 jaar niet meer uit het bestuur weggegaan. Het is veel te leuk.”

Dus dat is je enige hobby?

“In Oss zit ik in het bestuur van ’t Sint Sebastiaan Gilde. Daar was ik ook bij de oprichting, waarbij we heel veel geholpen zijn door het gilde uit Nistelrode. De installatie daarvan was in oktober 1998 door Mgr. Hurkmans in de Grote Kerk. Daar ben ik nu hoofdman. Verder zit ik in commissies zoals SAT (Studie Archief Tentoonstelling), Monumentencommissie Bernheze, de Lokale omroep met het radioprogramma ‘Heemkunde’, en ik ben acoliet bij de kerk (pastoor Mennen) en lid van de avondwakegroep. Ik verveel me nooit.”

Dat geloven wij meteen. Tijd om Hans met rust te laten.

Foto gemaakt door Marcel van der Steen 



Op de Koffie bij.... Hans Pennings, uit Oss; maar met dikke kettingen aan Heesch verbonden