Op de koffie bij Wilco Schrijvers
Op de koffie bij Wilco Schrijvers

Op de koffie bij Wilco Schrijvers

Op de koffie bij

Nieuwsgierig als we zijn, willen we weten wie er zit achter de man die altijd in De Pas is; Wilco Schrijvers en gaan bij hem op de koffie. Maar wel in De Pas; de familie Schrijvers heeft hun huis verkocht en bivakkeert in een tijdelijk onderkomen op de plek waar straks hun droomhuis moet komen. Het is even wennen voor Wilco om over zichzelf te praten, maar al gauw hebben we een geanimeerd gesprek. Over Oss, waar hij vandaan komt, over het Maasland College en hoe hij in Heesch verzeild is geraakt. Dat blijkt nogal simpel. Via vakantiewerk bij Meijs! Schoolgenoot en vriend Marco Engelbart bracht hem op ’t idee…..Van ’t een kwam ’t ander en Wilco verhuisde naar Heesch en rolde er het sociale leven in.

“Waarom verhuisd, trouwde je met ’n Heesche?”
Wilco: “Nee, ik ben eerst alleen hier gaan wonen, ‘op m’n eige’, om met vrienden op stap te gaan. Ik kon ’t hier goed vinden. Later ben ik getrouwd met Hanneke en we hebben twee zoons Chiel van 15 en Don van 12 jaar.”

“Je was nogal actief geloof ik?”
“Ja, niet alleen met uitgaan. Ik was vrijwilliger en voorzitter van de Heesche Jongeren Stichting ‘De Meule’ en organisator van Meulepop. De Meule is later gefuseerd met Oltwello, waar Hans van der Pas voorzitter was en Zaal 3 is zo geboren. Met Hans en o.a. Bert Engelbart, Ellen Neelen, Adjan Banken en Hanneke (Schrijvers) van Lier hebben we leuke dingen georganiseerd en vooral veel plezier gehad met artiesten die later landelijk bekend werden. Daarnaast werkte ik in de planning van Foodtrans en later H&S Foodtrans voor bulkvrachtvervoer. Daar ben ik ook kwaliteitsmanager geweest, wat zoveel betekent dat je mag omgaan met het spanningsveld van kostenplaatjes versus kwaliteits- en veiligheidseisen. De ervaring met logistiek en organiseren komt nog vaak goed van pas.”
De andere wapenfeiten worden door Wilco niet vermeld, zoals de Nacht van Heesch, voorzitter Stichting Popwerk Heesch, manager van de bands Assassin en Messina, initiatiefnemer Popquiz, etc.

“Wat beweegt jou als mens?”
“Als je het over muziek hebt, dan gaat mijn voorkeur uit naar Heavy Metal, maar ook andere richtingen zijn mooi. Bij mensen vind ik het boeiend als zij zich inzetten voor anderen. Maar natuurlijk is niet iedereen hetzelfde. We zijn allemaal een product van de omgeving waaruit we voortkomen en waarin we leven. Elk mens is waardevol. Het is interessant om te zien wat cultuur doet. Als toeschouwer veroordelen we ze, maar zelf doen mensen uit een andere cultuur dat niet. Voor hen zijn zaken die wij veroordelen heel gewoon. Dat onderscheid van weging is heel interessant. Daarom is het zo leuk met mensen te werken, ze te stimuleren om zichzelf te ontplooien; te kijken wat er gebeurt en pas ingrijpen als het nodig is. We hebben in De Pas al vijf jaar hetzelfde, enthousiaste team en de wisselwerking onderling is groot.”

“En hobby’s?”
“Ik zou graag meer tijd hebben voor het lezen van boeken, maar ik tennis en fiets, voetbal, ben jeugdleider en trainer bij HVCH, waar ook zoon Don voetbalt. In juli heb ik nog een week vrij genomen om als leider mee te helpen tijdens de HVCH voetbalweek”

“Stel dat je een jaar vrij zou hebben en geld genoeg?”
“Als ik een heel jaar vrij zou zijn en ik zou zwemmen in ’t geld, ging ik terug naar Schotland, naar Indonesië (Sulawesi), Australië en Canada. De imposante natuur in die landen vind ik prachtig. In Nederland hebben we geen ongerepte natuur meer; da’s nou jammer!”

Wilco Schrijvers heeft niet voor niks bosbouw gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit van Wageningen. Hij is hebberig: Cultuur, natuur en mensdom in één leven. Geen wonder dat hij tijd tekort komt.

Op de koffie bij Wilco Schrijvers