Op de koffie bij Ger Fransen
Op de koffie bij Ger Fransen

Op de koffie bij Ger Fransen

Op de koffie bij

Aan ’t Kerkeind (nu de Goorstraat) in Heesch werd bijna 66 jaar geleden Ger Fransen geboren. Honkvast als hij is, is hij daar pas 33 jaar later vertrokken om zich te vestigen in de Strausslaan in Heesch, met zijn vrouw en twee kinderen. Inmiddels heeft hij twee dochters en een zoon. Alledrie zijn ingenieur en staan op eigen benen. Tenminste…, dat is de bedoeling. Maar pa is erg handig en dat komt de kinderen goed van pas als er ge- of verbouwd moet worden. Ook verder zit Ger niet stil.

De gemeenteraad heeft Ger al vroeg leren kennen. In 1974 richtte hij met Piet van Rosmalen en Jan Brachel Progressief Heesch op. Daarin zaten vertegenwoordigers van PvdA, PPR en D66. Het was min of meer de voorloper van het huidige Progressief Bernheze . Omdat hij in 1974 als lijstduwer en in 1978 als vierde kandidaat voor de raad op de lijst stond en ze slechts een, respectievelijk twee zetels kregen, heeft de gemeenteraad het zonder Ger moeten doen. Maar niet zonder zijn inbreng. Nu beheert hij bij D66 de drankenkas, maar zal vast ook nog wel in de pap roeren.

Dorp of niet?

We vragen Ger waarom hij toch altijd zo actief is bij de gemeente. 
Ger: “Heesch is een fijn dorp, maar we moeten ervoor waken dat het dorpse karakter niet verder verdwijnt. Kortetermijnvisies en wisselende politieke kleur moeten niet de kwaliteit van het dorpse karakter aantasten. Daarom hebben we, Hans Pennings , Martin Smits en ik, de Stichting ‘Heesch Historie en Toekomst’ opgericht, met als doel het bevorderen van het aanzien van de openbare ruimte en het behoud van het karakter van het dorp. Nu zorgen voor de toekomst!”
Als voorzitter van de Heemkundekring heeft Ger Fransen een goed beeld van de historie van Heesch. Die historie vormde het karakter van onze vertrouwde leefomgeving, waaronder ook de inrichting van Heesch.

Eigen huis
En Ger: “hoe zit het nu met de toekomstplannen?”
“Momenteel ben ik bezig met ‘n verbouwing bij mijn zoon. Het terreinfietsen schiet er een beetje bij in, maar dat komt wel weer. Ik heb 50 jaar gewerkt en heb er nog steeds zin in. Nu is het veel praten, maar ook dat vind ik fijn. Bietje buurten zeggen we hier. Het project voor zelfbouw bij het centrum van Heesch is een initiatief waar ik al lang mee bezig ben. Ook daarbij hebben we nadrukkelijk gekeken naar de beeldkwaliteit. In Heesch liggen nu teveel braakliggende terreinen. Die zijn een doorn in ’t oog van Heesch Historie en Toekomst, ze tasten het aanzien van Heesch aan. Zeker als je aan de oostzijde Heesch binnenkomt springen de tranen in je ogen. Het moet de eerste indruk zijn van een aantrekkelijk dorp. En dat is het zeker niet.”

Actief zijn is leuk
“Was jij ook niet eens actief in de Ondernemersvereniging in Heesch?”
Ger: “Het KNOV van 25 jaar geleden was een afdeling van de landelijke ondernemersvereniging; voorloper van het huidige MKB-Nederland. Lokaal was er daarnaast ook nog de Winkeliersvereniging Heesch. Dat werkte niet altijd handig. Daar moest toch ook wat aan gebeuren en zo zijn we 15 jaar geleden die clubs gaan samenvoegen tot Ondernemersvereniging Heesch.” Daarna is Ger nog lang lid gebleven, maar niet meer echt actief. Hij is nu wel actief bij WAN FM, als voorzitter van de programmaraad.

Ger: “De samenvoeging met Oss en de uitzendingen vanuit Oss hebben veel verbetering gebracht, vooral in het aanbod in tv-programma’s, maar er moeten nog wel wat zaken verder uitgewerkt worden om de balans goed te hebben. Daar zijn we nu mee bezig.”

Of Ger nog ooit toekomt aan zijn hobby’s terreinfietsen en stijldansen, we zullen maar afwachten. De koffie is op en dus stappen wij ook op.

Op de koffie bij Ger Fransen
Op de koffie bij Ger Fransen
Op de koffie bij Ger Fransen