Op de koffie bij oud-wethouder Hans van der Pas
Op de koffie bij oud-wethouder Hans van der Pas

Op de koffie bij oud-wethouder Hans van der Pas

Op de koffie bij

De koffie wordt geserveerd door een relaxte man die regelmatig hardloopt. Hans: “Vorig jaar april ben ik gestopt met roken. Mezelf kennende moest daar wel iets voor in de plaats komen en toen heb ik met mezelf afgesproken ‘als ik zin krijg in roken, ga ik hardlopen. Ik heb heel wat gelopen, maar het heeft geholpen!”

Over zijn waarnemend burgemeesterschap in Rhenen vanaf 4 juli gaan we het niet hebben, dat is de afspraak, maar een felicitatie mag nog wel en ook de vraag of hij zijn capriolen met Prins en Jeugdprins Carnaval gaat missen. “Haha, dat was altijd even leuk, natuurlijk ga ik dat missen. Maar nu gaat iemand anders de honneurs waarnemen.” Terug naar het hardlopen, inmiddels een stevige verslaving, bewijst zijn facebookpagina. Samen met de rest van het college van Bernheze, trainde hij bij WTT in Heesch en kreeg er het advies om zichzelf een doel te stellen en dus liep hij vorig jaar de halve marathon bij de Bernhezerloop. Het roken is afgezworen en hardlopen is de nieuwe verslaving. “Fit en alert zijn het resultaat. Regelmatig kom ik andere verslaafden tegen zoals Anthony van Bakel en Peter van de Burgt. Voetbal en golf zijn ook leuk, maar golf kost teveel tijd.”

De politiek
Van der Pas stopte in 1996 met de jongerensoos, nadat Oltwello en de Meule (voorzitter daarvan was Wilco Schrijvers) samen waren opgegaan in Zaal3. Toen al kende Hans door werk en hobby’s veel mensen in de politiek en hij werd lid van de burgercommissie, om in 1998 het strijdtoneel in de gemeenteraad te betreden. Links georiënteerd en vrijdenker. “In Progressief Bernheze vind je veel van dat soort mensen.”

Toekomstvisie
Wat vindt Hans van de samenwerking in Food, Health en Farma in de regio, zijn we daarin voldoende kritisch, schuilt hier niet het risico van maakbaarheid?
Hans: “Vooral nu moeten we krachten bundelen en loslaten wat niet meer relevant is, zoals het productgericht denken. We moeten in kennis denken en investeren in innovatie. Bernheze heeft heel veel bedrijven en ZZP-ers. Daarin zit kennis en kunde van de hele keten van kweken/productie t/m logistiek. Regionale samenwerking hierin kan ons veel verder brengen. BZW kringvoorzitter Theo Bruinsma, de nieuwe voorzitter van de werkgevers in Oost-Brabant zei het heel treffend: ‘Techniek en voeding horen bij elkaar. Vooral voor de veehouderij. Niet het aantal kilo's dat boeren uit de stal halen, maar de kennis die bij de bedrijven aanwezig is, is voor de toekomst van belang.’ In Rhenen heet het ‘Regio Food Valley’. We moeten het kleine denken loslaten en trots zijn op – bijvoorbeeld – onze ontwikkeling in duurzaamheid.’ We hebben hier prachtige voorbeelden van duurzame productie in klein fruit, bijvoorbeeld v.d. Broek, ik had dat niet verwacht toen ik wethouder werd. Ook de vergeten groenten en de bewustwording daarover is belangrijk. Kijk naar Noord-Italië en Zuid-Duitsland met haar ontwikkeling in slowfood, onder andere de ham en olie.”

Van der Pas heeft veel geleerd van zijn ambtelijke medewerkers. Zij waren zijn adviseurs. Maar, hij wil wel bij alles en altijd dicht bij zichzelf blijven. Hij is trots op de dingen die in samenwerking tot stand zijn gekomen. Soms zijn de maatregelen minder sympathiek op ’t eerste oog, maar blijken ze de mensen wel verder te brengen. Hij maakte dat mee bij handhavingsbesluiten, maar ook bij andere gelegenheden. “Het wethouderschap was wel een baan die veel van je vergt”, vindt Hans. We zijn benieuwd hoe hij het burgemeesterschap hem bevalt.

Foto´s gemaakt door Marcel van der Steen 

Op de koffie bij oud-wethouder Hans van der Pas
Op de koffie bij oud-wethouder Hans van der Pas
Op de koffie bij oud-wethouder Hans van der Pas