Op de koffie bij Jesse Jansen
Op de koffie bij Jesse Jansen

Op de koffie bij Jesse Jansen

Op de koffie bij

Progressief Bernheze prijst zich gelukkig met een aantal jonge mensen die meedenken in commissies en die betrokken zijn bij hun eigen woonplaats in Bernheze. Een van die jonge mensen is Jesse Jansen. De vlag hangt uit bij het ouderlijk huis; Jesse is bijna 18 jaar en geslaagd voor het VWO.

Wat ga je doen met je diploma op zak Jesse?
“Ik heb twee jaar de tijd gekregen om me te oriënteren, net als alle andere jongeren. Ik heb erover nagedacht of ik bestuurskunde of politicologie wilde studeren, maar die opleidingen vind ik te smal. Ik wil breed georiënteerd zijn en daarom ga ik rechten studeren in Nijmegen.”

Dus je gaat in Nijmegen op kamers?
“Nou, nee. Ik blijf lekker hier wonen. Ik zit goed hier, heb de ruimte en er is veel te doen in Bernheze. Ik ben actief bij het badminton en andere dingen, bemoei me overal mee en sta graag voorop. Twee jaar geleden heb ik met een team meegedaan met ‘Uitgedaagd’ en ik probeer dit jaar weer een team bij elkaar te krijgen, tenminste als de uitdaging iets minder uitdagend is. En omdat ik ook niet te verlegen ben om te zeggen wat beter kan, als ik denk dat iets beter kan, mag ik dat vaak bewijzen. Gelukkig weet ik ook waar anderen beter in zijn.”

Blijf jij je leven dan in Heesch doorbrengen?
“Ik heb het prima naar mijn zin in Heesch. Veel jongeren van mijn leeftijd of iets ouder trekken uit Bernheze weg. Vooral als de verbinding met de stad waar ze uit willen gaan gebrekkig is, zijn jongeren geneigd om weg te trekken. Ga naar jongeren toe en vraag wat hun boeit en daag ze uit. De gemeente heeft daarin maar een beperkte rol, maar hebben wel subsidies voor activiteiten van jongeren. Bijna niemand weet dat! Ik ook niet voordat ik in de lokale politiek ging.”

Wat bezielt jou om je in de politiek van Bernheze te storten?
“Ik was al actief bij het badminton met allerlei zaken en ik was lid van een landelijke politieke partij. Daarbij komt dat ik gemakkelijk praat en voor mijn mening durf uit te komen, ook in het openbaar (daar weten we alles van, red.) en daardoor werd ik gebeld of ik interesse had om lid te worden van Progressief Bernheze. Dat is heel leuk, maar het is wel iets met een opdracht. We proberen het iedereen naar de zin te maken, maar er zijn natuurlijk aandachtspunten, openbaar vervoer bijvoorbeeld, maar ook activiteiten in de kernen waar je jongeren echt bij moet betrekken om te weten wat hen boeit. In de commissie bestuur en strategie, waar ik deel van uitmaak, wordt veel besproken. De meeste mensen weten niet dat vergaderingen openbaar zijn en dat iedereen daar inspraak bij heeft, terwijl daar toch heel veel voorwerk wordt gedaan voor beslissingen.”

Hoe zie jij je toekomst?
“Over dertig jaar wil ik in ’t torentje van Den Haag zitten, om van daaruit verder te werken aan het Nederland van morgen. Ik hou van uitdagingen en discussies. Daarvoor praat ik veel met mensen. Maar voordat ik in Den Haag uitkom, is er hier nog genoeg te doen voor een bemoeial als ik.” 
 
 
 
 

Op de koffie bij Jesse Jansen
Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Kunst & Cultuur 9 uur geleden Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Afbeelding
Kunst & Cultuur 10 uur geleden 50-jarig jubileum met twee dagen non-stop muziek van 10.00 tot 17.00 uur op PFN XXL-jubileumplein
Afbeelding
Kunst & Cultuur 12 uur geleden Koningsdag in Nistelrode
Afbeelding
Kunst & Cultuur 13 uur geleden Ontplooi je talenten in het Talentcentrum
Afbeelding
Natuur & Dieren 13 uur geleden St. Buurtvoedselbos Bernheze
Afbeelding
Natuur & Dieren 13 uur geleden Stichting Buurtvoedselbos Bernheze