De ‘Ster van Bethlehem’
De ‘Ster van Bethlehem’

De ‘Ster van Bethlehem’

Welzijn & Maatschappij

Sterrenwacht Halley is op vrijdagavond 3 januari voor publiek geopend. Het programma van deze publieksavond begint om 20.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Het is voor alle leeftijden geschikt. Hoog aan de Oostelijke hemel staat de heel heldere planeet Jupiter. Door de telescoop zijn de wolken op de planeet duidelijk te onderscheiden, en ook zijn vier grootste manen zijn mooi te zien. Het moet wel onbewolkt zijn om dit alles te kunnen bekijken. Ook kan men kennismaken met bekende en minder bekende sterren en sterrenbeelden die vanavond aan de hemel staan; denk aan de Poolster, Wega en Deneb, Grote en Kleine Beer, Cassiopeia, Draak Hercules, Zwaan, Lier enz.

Ster van Bethlehem
Op deze avond is er ook weer aandacht voor de Ster van Bethlehem; het bekendste astronomische verschijnsel dat in de Bijbel wordt beschreven. In de loop der eeuwen zijn tal van theorieën uitgedacht om de Ster te verklaren. Algemeen wordt aangenomen, dat Christus niet in het jaar 1 is geboren (en waarschijnlijk ook niet op 25 december), maar enkele jaren daarvoor. Wanneer precies is niet bekend. In het decennium voor het begin van onze jaartelling waren er veel sterrenkundige fenomenen die voor de geleerden uit die tijd van bijzondere betekenis geweest zullen zijn, zoals kometen, een (super)nova en nauwe samenstanden van planeten, zons- en maansverduisteringen. In de presentaties wordt een aantal van die bijzondere hemelverschijnselen naar voren gehaald en besproken. Wie weet was een daarvan de Ster van Bethlehem.

Entree sterrenwacht: 5 euro (kinderen tot en met 12 jaar: 3 euro).
Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Heesch/Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangegeven. Groepen kunnen op andere dagen en tijden terecht. Bel voor een afspraak: (0412) 45 49 99. Meer informatie over Sterrenwacht Halley: www.sterrenwachthalley.nl

Afbeelding
Vitaliteit 3 uur geleden Voor iedereen die wil werken aan zijn mentale gezondheid
Afbeelding
Kunst & Cultuur 22 uur geleden Wie is de slimste van Loosbroek?
Afbeelding
Welzijn & Maatschappij 23 uur geleden Zonnebloem Nistelrode maakt kennis met de muziek-bingo
Afbeelding
Sport gisteren Kampers scoort wereldgoal voor voetballeskrijgend Sportclub Loosbroek
Afbeelding
Kunst & Cultuur gisteren Trouwdag voor Bart en Kim met het Sint Willebrordusgilde Heeswijk
Afbeelding
Sport 22 apr, 11:41 Dertien keer Nederlands kampioen voor Dance Team Nistelrode