Presentatie van boek over Jan Groenen
Presentatie van boek over Jan Groenen

Presentatie van boek over Jan Groenen

Nistelrode

Op 18 november a.s. wordt om 20.00 uur door Mieke en Thérèse Carpaij in de foyer van het gemeenschapshuis Nesterlé, Parkstraat 2 te Nistelrode het boek Koning in het tussengebied gepresenteerd.

Het boek Koning in het tussengebied gaat over Jan Groenen, pastoor in Nistelrode van 1919 tot 1961. Velen van ons kennen hem uit de verhalen van hun ouders en grootouders. Het was een man die voor niemand bang was en gezegend met de gave van het woord. Hij was pastoor in Nistelrode in een tijd dat de positie van de dorpsherder onaantastbaar was. Zijn ideeën over hoe goede katholieken hun leven moesten leiden, gingen vaak verder dan de regels die de kerk voorschreef. Dat zorgde soms voor oppositie, maar weinigen durfden echt tegen hem in te gaan. Het verhaal van Jan Groenen gaat niet alleen over de dominante pastoor die veertig jaar lang een dorp naar zijn hand zet, maar ook over de man die gegrepen wordt door het armzalig bestaan van een groot deel van de Nistelrooise bevolking en zoekt naar methoden om daar verbetering in te krijgen. Hij wordt de motor achter broodnodige vernieuwingen in de boerenbedrijven, de financiële ondersteuning, de gezondheidszorg en het onderwijs.

Naast zijn loopbaan als pastoor wordt in het boek ook stil gestaan bij de rol die hij speelde in zijn uitgebreide familie. Zijn nicht Mina verzorgde in haar jeugd acht jaar lang zijn huishouden, geholpen door andere jeugdige familieleden of jonge meisjes uit het dorp. Weinigen wisten dat Mina niet alleen het jongste kind van zijn oudste zus, maar vanaf haar tiende jaar na het overlijden van haar ouders, ook zijn voogdijkind was. Na haar een aantal jaren ondergebracht te hebben bij zijn broer, haalt hij haar op 19-jarige leeftijd naar de pastorie. Acht jaar later trouwt ze in de Lambertuskerk. Daarna volgt een grootse bruiloft op de pastorie.In de jaren daarna zullen hun levens op uiteenlopende wijzen met elkaar verbonden blijven.

De afgelopen jaren hebben de twee jongste kinderen van ‘Mina van de pastoor’ het leven van Jan Groenen en zijn voogdijdochter gereconstrueerd, daarbij geholpen door heemkundekring Nistelvorsten met name door Jan van der Linden die helaas de publicatie van het boek met de resultaten van de zoektocht niet meer meemaakt.

Presentatie van boek over Jan Groenen