Verkeerstuin bij BS de Beekgraaf
Verkeerstuin bij BS de Beekgraaf

Verkeerstuin bij BS de Beekgraaf

Algemeen

Basisschool 'de Beekgraaf' hecht veel waarde aan de verkeersveiligheid voor kinderen. Om het Veilig Verkeer Nederland verkeerslabel te behouden wordt de Beekgraafschool om de drie jaar getoetst door Veilig Verkeer Nederland. Door de verkeerswerkgroep en ouders/ vrijwilligers werd op....  maandag 30 maart bij basisschool De Beekgraaf gebruik gemaakt van de zogenaamde verkeerstuin (vanuit VVN maasland). Deze verkeerstuin is een weerspiegeling van de normale verkeersactiviteiten welke de leerlingen in het dagelijks leven tegenkomen.

Door middel van het nabootsen van echte verkeerssituatie is op het speelplein van de school een skelterparcours uitgezet. Spelenderwijs konden leerlingen van de onderbouwgroep 1-4 op een leuke manier kennismaken met de verkeersregels. Op het skelterparcours waren verkeerssituaties uitgezet zoals het nemen van rotondes, wegversmalling en het verlenen van voorrang.

Elk jaar heeft de onderbouw per klas een eigen thema in het lesprogramma dit kan zijn, oversteekproject, politieproject of het fietsproject, waar de keuring van de eigen fiets een onderdeel van is. Ook is er elk jaar voor de leerlingen van de onderbouw een verkeersspeurtocht door het dorp uitgezet. Hierbij worden de leerlingen geconfronteerd met het verkeer en worden ze zich bewust van hun rol in het verkeer.

Voor de leerlingen van de bovenbouw groep 5 -8 werd de parkeerplaats voor de school omgetoverd tot een fiets parcours. Leerlingen moesten met eigen fiets een uitgezet traject afleggen met daarin opgeworpen hindernissen, zoals het fietsen over een rechte lijn, maar ook slalom tussen de pionnen was een onderdeel hiervan. De leerlingen konden hier tijdens moeilijke situaties de fietsvaardigheid goed trainen. 

Per groep van de bovenbouw is ook elk jaar tijd voor een theoretisch deel.
Groep 5 heeft een verkeersborden speurtocht om zo verkeersborden te leren kennen.
Groep 6 leert begin elk jaar hoe belangrijk fietsverlichting is.
Groep 7 heeft theorie en fietsexamen.
Groep 8 heeft het 'Dodenhoek'project van vrachtwagens.

Om te zien wat de leerlingen zoal tegenkomen in het dagelijkse verkeer wordt er elk jaar voor groep 8 een fiets route uitgezet naar Oss. De leerlingen worden op deze wijze geconfronteerd met allerlei verschillende verkeerssituaties.

Door inzet van ouders, leerkrachten en mede het grotendeels droge weer, genoten alle kinderen van deze verkeerstuin. Het was een geslaagd evenement en daar mag basisschool de Beekgraaf best trots op zijn.

Klik hier voor de foto's die gemaakt zijn.




Brabantse Verkeersveiligheid Label
In Nistelrode lopen fietsen dagelijks tientallen scholieren op en neer naar school. Helaas niet altijd zonder gevaar. Nog te vaak worden we geconfronteerd met berichten over ongevallen waarbij jeugdige verkeersdeelnemers zijn betrokken. Riskant verkeersgedrag in combinatie met een gebrek aan kennis en ervaring is de belangrijkste oorzaak van deze ongevallen. Reden genoeg voor de gemeente Bernheze en de basisscholen om deel te nemen aan het project “Brabants VerkeersveiligheidsLabel” (BVL).

BVL staat voor Brabants Verkeersveiligheid Label.
Het BVL biedt basisscholen en gemeenten de helpende hand om structureel en meer op de praktijk van alle dag gerichte verkeerseducatie te geven. Het is een parapluproject van de provincie Noord-Brabant voor verkeerseducatie. Brabantse scholen investeren sinds 1997 flink mee om van Noord-Brabant de meest verkeersveilige provincie te maken. Dat leverde tot nu toe veel BVL-aanmeldingen en toekenningen van het Label op. Alle Brabantse gemeenten hebben inmiddels het gedachtegoed van BVL overgenomen via een college-of raadsbesluit en investeren er menskracht en geld in.

LABEL = Kwaliteitskeurmerk
Het “Brabants Verkeersveiligheid label” is een kwaliteitskeurmerk. Voor het behalen van dit kwaliteitslabel zijn een aantal stappen en criteria geformuleerd, waaraan een basisschool moet voldoen. Het BVL is herkenbaar voor scholen, leerlingen, hun ouders en voor alle anderen. Met het Label aan de muur laat je als school zien dat je verkeersveiligheid hoog in het vaandel hebt staan. Maar nog belangrijker: Je draagt als school indirect ook daadwerkelijk bij aan de verkeersveiligheid van de jeugdige verkeersdeelnemers door met financiële steun te investeren in theoretische en praktische verkeerseducatie

Verkeerstuin bij BS de Beekgraaf