Op de koffie bij.... Mayke Hendriks
Op de koffie bij.... Mayke Hendriks

Op de koffie bij.... Mayke Hendriks

Op de koffie bij

Als je in Nistelrode aan muziek denkt, denk je eigenlijk ook meteen aan Mayke Hendriks. Muziek is haar lust en haar leven. Zonder muziek is er geen hobby en geen werk voor haar. Op de muziekschool in Gemert geeft zij al 42 jaar pianoles en accordeonles aan kinderen vanaf 8 jaar tot aan de oudere medemens van 80 jaar. Muziek past bij alle leeftijden, dus het maken ervan ook. Plannen om ermee te stoppen, heeft ze helemaal nog niet. Ze kan zeker nog 42 jaar les blijven geven aldus Mayke zelf.

Mayke is de hele dag bezig met het uitoefenen van haar hobby. In Nistelrode heeft ze haar koor en accordeongroep, in Gemert haar werk op de muziekschool en in Oefelt zit ze bij een wereldmuziekgroepje, waarin mensen vanuit heel Nederland bij elkaar zitten om muziek te maken.

In Nistelrode is ze al 17 jaar actief als dirigente van het Afrikakoor. Een grote groep gezellige mensen bij elkaar die bijzondere liederen ten gehore brengen. Liederen die worden gezongen door het koor komen ook echt uit Afrika. Mayke krijgt van missionarissen of stagiaires die in dat land zijn, muziek opgestuurd. Vaak zijn dit nog de ouderwetse cassettebandjes, al krijgt ze tegenwoordig steeds vaker het moderne cd’tje opgestuurd of overhandigd. Met de tekst die ze er dan bij krijgt maakt ze een vertaling, de muziek zet ze op papier en zo presenteert ze de nieuwe liedjes aan het koor. Het instuderen kan dan beginnen.

Vaak wordt er opgetreden in de kerk, maar regelmatig gaat het Afrikakoor ook ‘on tour’. Zo hebben ze al meerdere keren meegedaan aan het korenfestival op Ameland en in de provincie Zeeland treden ze in de zomer regelmatig op. Ze zingen daar dan in een kerkje waar ook vele toeristen naar hun optreden komen kijken. Met mooi weer is het natuurlijk een genot om daar dan te zijn.
Maar we kennen Mayke niet alleen van het Afrikakoor. Toen ze 30 jaar geleden hier kwam wonen is ze begonnen met de muzikale begeleiding van cabaretgroepjes die optraden bij de pronkzitting. Wie kent ze nog: de ‘Losse Flodders’ en de ‘Elzenprupkes’? Ook heeft ze bij het Jubileumstuk van ‘Efkes Anders’ in …. de muzikale omlijsting verzorgd. Zelf is ze ook aan het regisseren geslagen. Tijdens het koorfeest zal ze samen met haar koor een toneelstuk opvoeren wat ze zelf geregisseerd heeft. 

“Een accordeon zie ik als een heel ouderwets instrument. Ik zie dat vaak in een plaatje met wat oudere mensen” zeg ik tegen haar. Maar zeventig jaar geleden zijn ze daar eigenlijk pas muziek voor gaan componeren. De Tango is een van de eerste en bekendste muziekstijlen van de accordeon. Muziekstukken van Bach en Scarlatti zijn erg populair onder de accordeonisten. Van origine is de accordeon gemaakt met knopjes, wat later is de accordeon uitgevoerd met toetsen, zoals je die op een piano ziet. Veel van de pianomuziek wordt nu ook omgezet in accordeonmuziek. De accordeonmuziek kreeg natuurlijk een enorme boost na het trouwen van Willem Alexander en Maxima. Iedereen herinnert zich wel dat mooie muziekstuk wat gespeeld werd door Carel Kraayenhof waarbij die ene mooie traan vloeide van Maxima. Ook Tren van Enckevort, de accordeonist van Rowwen Heze, maakt dat de accordeon wat meer actief terug is gekomen in de muziekwereld.




Op de koffie bij.... Mayke Hendriks