Carnavalscantus
Carnavalscantus

Carnavalscantus

Sport

'Met cantus wordt gedoeld op een studentikoos zang- en drinkfestijn. Het hoofddoel van een cantus is het verbroederen aan de hand van samenzang.’ In oktober 2013 werden wij benaderd door 'Feestindetent' en carnavalsstichting de Wevers, met de vraag of wij, vijf fanatieke carnavalsvierders, iets wilden organiseren op carnavalsvrijdag, 'de Vrijdag vurraf', in het Weversrijk.

We hebben toen gekeken wat voor ons het carnavalsgevoel is, hier kwam uit dat ons carnavalsgevoel is: veel drinken, veel zingen en veel plezier maken. Dus waarom dit gevoel niet creëren op carnavalsvrijdag? Zo is het idee ontstaan om een carnavalscantus te organiseren, want een carnavalscantus is nou juist een onbeperkt zang- en drinkfestijn!

Wat houdt een cantus precies in?

Van oorsprong is de biercantus een echte studentenactiviteit tijdens de opening van het nieuwe schooljaar. Gedurende een cantus zit je met alle deelnemers aan lange Duitse biertafels met een liederenbundel in de hand. Deze tafels zijn gedekt met kannen bier en/of moezel. Onder leiding van de cantuszangers zingen de deelnemers allerlei hits die iedereen kent. Tussen de liederen door is er tijd voor het gezamenlijk drinken van een biertje en/of een glas moezel, dit gebeurt na een teken van de cantuszangers. Dit is een van de meest belangrijke regels die de cantus met zich meebrengt, verder is het niet toegestaan om je plek te verlaten gedurende de cantus. Wanneer deze regels niet worden nageleefd zullen er ludieke sancties volgen.

Carnavalscantus in het Weversrijk!

Als organisatie hebben we een eigen draai gegeven aan de eerste cantus in ons Weversrijk. Zo bestaan onze liederen niet alleen uit gewone bekende nummers, maar komen er ook veel carnavalsnummers voorbij. Verder zijn er voor de meest actieve deelnemers kleine prijzen te winnen.

Het verbroederen staat deze 'Vrijdag vurraf' centraal, wat betekent dat je nooit te oud bent om mee te doen! Zo gaan we met z'n allen een mooie carnaval tegemoet. Natuurlijk is de tent ook geopend voor carnavalsvierders die liever toekijken. Voor deze kijkers is de entree uiteraard gratis! Helaas is de minimale leeftijd voor deelname aan de carnavalscantus 18 jaar.

Hoe kan ik deelnemen?

Lijkt deze cantus je ook een goed idee om de 'Vrijdag vurraf' mee te vullen? Haal dan kaartjes bij een van de organisatoren of loop even binnen bij eetcafé ’t Pumpke en koop hier je kaarten. Op de avond zelf kun je ook nog een kaartje kopen.

In de voorverkoop zijn de kaartjes € 11,11 en op de avond zelf € 15,-. Bij deze prijs is de drank gedurende de cantus inbegrepen! Zorg wel dat je op tijd je kaartjes hebt bemachtigd, de cantus begint namelijk stipt om 22:00 uur! We verwachten te eindigen rond 23:30 uur, waarna de 'vrijdag vurraf' uiteraard op eigen kosten kan worden voortgezet.

Een cantus is een schitterend onvergetelijk festijn dat je zeker een keer moet meemaken en dat kan nu dus gewoon bij ons in het Weversrijk. Op deze manier “schiete wij ons doel nie vurbè”!

De organisatie,
Jelmer de Vries
Renske Timmers
Luuk van der Heijden
Mike van der Walle
Rens van Zeeland

Carnavalscantus
Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Kunst & Cultuur 18 minuten geleden Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Afbeelding
Kunst & Cultuur 55 minuten geleden 50-jarig jubileum met twee dagen non-stop muziek van 10.00 tot 17.00 uur op PFN XXL-jubileumplein
Afbeelding
Kunst & Cultuur 2 uur geleden Koningsdag in Nistelrode
Afbeelding
Kunst & Cultuur 3 uur geleden Ontplooi je talenten in het Talentcentrum
Afbeelding
Natuur & Dieren 4 uur geleden St. Buurtvoedselbos Bernheze
Afbeelding
Natuur & Dieren 4 uur geleden Stichting Buurtvoedselbos Bernheze