HKK Nistelvorst: Blik op de plek
HKK Nistelvorst: Blik op de plek

HKK Nistelvorst: Blik op de plek

Nistelrode

Op woensdag 8 januari organiseert HKK Nistelvorst haar eerste lezing van 2014. Met een revolutionaire kijk op ons erfgoed gooit Rien de Visser met zijn presentatie “Blik op de Plek” de knuppel ik het ‘monumenten hok’. Als alternatief voor een ’enge’ monumentenzorg die het domein is van specialisten, pleit hij voor een brede kijk op al het erfgoed, dat samen het karakter van elk dorp uitmaakt en waarbij iedereen zich betrokken zal voelen. Daarvoor moet je volgens hem, net als in de natuur, gaan denken in biotopen, plekken leren lezen en hun historie ter plekke afleesbaar houden. Dat vraagt om flexibiliteit en creativiteit. De presentatie in de vorm van een soort stripverhaal toont veel prikkelende beelden, van Noordbergum tot Nistelrode, en vindt plaats in de heemkamer van de Nistelvorst, Maxend 3 te Nistelrode. Aanvang 20.00 uur. Ook niet leden zijn van harte welkom; zij betalen € 2,50 inclusief koffie/thee.

Als we de blik richten op plekken, krijgt alle erfgoed meer betekenis, van het onbeschermde alledaagse tot een topmonument. Dan zien we alles bij elkaar en komt ook het netwerk in beeld. Dan worden al die eilandjes van de erfgoedwereld met elkaar verbonden: monumentenzorg, archeologie, archieven, musea en heemkunde. Dan valt alles letterlijk op zijn plek: roerend en onroerend erfgoed, materieel en immaterieel. Dan zie je ook dat ons erfgoed een en al mensenwerk is en, net als mensen, een levensloop heeft. Dan gaat het niet meer alleen over macht en de pracht van een paar heilig verklaarde monumenten, maar om de verbeeldingskracht van al ons zalig erfgoed, dat, beschermd of onbeschermd, samen het karakter van elk dorp bepaalt.

In zijn voordracht passeren de meest uiteenlopende plekken met een wonderlijke culturele biodiversiteit de revue. Van een multifunctioneel keuterboerderijtje tot de Glazen Boerderij in Schijndel, van de Kilsdonkse Molen tot de CHV-fabriek, van stadshooibergen in Hasselt tot een scharrelkippenhokje in Vorstenbosch, van ‘middeleeuws’ kasteel Heeswijk tot de eigentijdse architectuur van het op boeren schuren geïnspireerde Nesterlé in Nistelrode. Juist crisistijd vraagt volgens hem om innovatieve en creatieve concepten. We moeten grenzen durven opzoeken en leren kicken op contrasten. Dan wordt erfgoed spannend en kunnen  we er ook garen bij spinnen.

HKK Nistelvorst: Blik op de plek