Bernhoven erkend als screeningscentrum bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker
Bernhoven erkend als screeningscentrum bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

Bernhoven erkend als screeningscentrum bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

Algemeen

Vanaf 1 februari 2014 start in Nederland het landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker. Bernhoven voldoet aan de strenge selectiecriteria en is erkend als (boven)regionaal screeningscentrum.

Darmkanker begint meestal als een goedaardige poliep. Een poliep kan tien tot vijftien jaar aanwezig zijn, voordat dit kan ontaarden in darmkanker. Daarom is het onderzoek van grote waarde. Immers bij tijdige ontdekking van poliepen kunnen naar verwachting op termijn per jaar 2400 sterfgevallen als gevolg van darmkanker worden voorkomen.

RIVM landelijke coördinator
Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) coördineert het onderzoek. Het onderzoek wordt gefaseerd ingevoerd in de leeftijdscategorie van 55-75 jaar. De leeftijdsgroep die aan de beurt is, ontvangt van het RIVM een uitnodiging voor het onderzoek. De envelop bevat een buisje waarin ontlasting moet worden gedeponeerd. Dit buisje moet met een retourenvelop teruggestuurd worden. Is er sprake van een positieve uitslag, dat wil zeggen dat er bloed in de ontlasting zit, dan krijgen de patiënt en de huisarts bericht van het RIVM. De patiënt krijgt dan een uitnodiging voor een darmonderzoek in een van de screeningscentra in de regio.

Eerst krijgt de patiënt een intakegesprek waarbij de MDL-arts uitlegt hoe het onderzoek in zijn werk gaat. Dit intakegesprek vindt straks iedere maandagochtend op de polikliniek in Oss plaats en op woensdagmorgen op de polikliniek in Uden. Het onderzoek zelf, dus de coloscopie, wordt in het ziekenhuis in Uden uitgevoerd. Met een flexibele kijkbuis wordt het inwendige van de darm onderzocht en eventueel kan weefsel worden weggenomen voor onderzoek.

Uitslag en dan?
De uitslag duurt ongeveer een week. Wanneer er niets onrustbarends wordt gevonden, volgt na tien jaar een nieuwe screening. Wanneer poliepen worden gevonden, belandt de patiënt in een controletraject. Als een operatie nodig is, kan dit binnen twee weken na de uitslag gebeuren.

Strenge eisen
Om als screeningscentrum te worden erkend, moest Bernhoven aan strenge eisen voldoen. De artsen die de scopieën uitvoeren moeten zeer ervaren zijn en dit minstens 300 maal per jaar uitvoeren. Bovendien hebben alle scopisten een nascholingstraject doorlopen, een theorie-examen afgelegd en een praktijktoets uitgevoerd. Het ziekenhuis moet een goed ingerichte scopieafdeling hebben. Bernhoven voldoet ook daarin aan de hoogste standaarden. Ook de ICT-ondersteuning moet goed geregeld zijn. Dat is belangrijk omdat het elektronische verslagsysteem goed met de overheid (RIVM) moet kunnen communiceren om de data uit het onderzoek vast te leggen. Ook de ondersteuning van andere collega’s in het ziekenhuis is belangrijk. De vakgroepen chirurgie en radiologie ondersteunen de MDL-artsen, waardoor een behandeling zo snel mogelijk gestart kan worden.

Preventief onderzoek
Het onderzoek is preventief en uiteindelijk bedoeld voor alle Nederlanders vanaf 55 jaar. Wie (nog) niet in aanmerking komt voor het onderzoek, maar klachten heeft als langdurige buikpijn, een veranderd ontlastingpatroon, vermoeidheid en bloedverlies doet er goed aan de huisarts te raadplegen. Als het nodig is, verwijst de huisarts door naar het ziekenhuis.

In Bernhoven werken zes MDL-artsen. Vijf specialisten (drie MDL-artsen en twee internisten) voeren de scopieën uit. Vanaf 1 februari start in Bernhoven een zevende MDL-arts. Het bevolkingsonderzoek gaat niet ten koste van het reguliere spreekuur van de MDL-artsen. Het onderzoek is voor Nederlanders tussen 55 en 75 jaar. De eerste groep betreft mensen die tussen 1938 en 1948 zijn geboren. Vervolgens komen daar elk half jaar twee jaartallen bij. Uiteindelijk betekent dit in 2020 in Nederland 200.000 extra scopieonderzoeken. Naar verwachting worden hiermee per jaar 2400 sterfgevallen als gevolg van darmkanker voorkomen.

Bernhoven erkend als screeningscentrum bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker