“We halen veel inspiratie uit onze jeugd in Nistelrode”
“We halen veel inspiratie uit onze jeugd in Nistelrode”

“We halen veel inspiratie uit onze jeugd in Nistelrode”

Algemeen

Mario en Marie-José van der Linden vertellen hoe het nu met ze gaat: Ondanks dat ‘ons mam’ niet kon zingen en niet kon tekenen, is zoon Mario van der Linden actief in de (Brabantse) muziekscene en maakt dochter Marie-José prachtige illustraties voor onder andere kinderboeken van Annemarie Bon, haar eigen boeken en animatiefilms. Beiden halen ze nog veel inspiratie uit hun jeugd in Nistelrode. Wij spraken met hen om te kijken hoe het nu gaat met twee van de kinderen van dorpswinkel Van der Linden aan Laar 63.

Marie-José: “Al op jonge leeftijden hielpen we veel mee in de winkel. Als klein meisje bracht ik de gasflessen al bij de klanten thuis. De sfeer die er in de winkel en in het dorp hing is me altijd goed bijgebleven. Ook nadat ik de kunstacademie en de sociale academie had afgerond. Ik sta er versteld van hoeveel van mijn inspiratie ik haal uit de eerste paar deccenia van mijn leven.” Mario knikt instemmend: “In zowel mijn muziek, als in Marie-José haar werk is veel van onze liefde voor Brabant en in het bijzonder Nistelrode terug te vinden.”

In Mario zijn tienerjaren maakte hij veel muziek met goede vriend Ad de Laat, met wie hij de liefde voor het Brabantse lied deelde. Ook in de tijd daarna heeft Mario samengewerkt met veel gewaardeerde muziekanten en verschillende muziekstijlen leren kennen. Een kijkje in het verleden van Mario van der Linden doet al snel denken aan dat van een bezige bij,die voortdurend op zoek is naar uitdagingen, maar wel trouw blijft aan al zijn opgebouwde relaties.Een man die enorm geniet van alles dat op zijn pad komt. Opvallend is dat hij zich zelden langer dan vijf jaar bezighoudt met hetzelfde werk, maar dat muziek maken wel als een rode draad door zijn leven loopt. Marie José: “Als Mario een instrument ziet, dan kan hij het bij wijze van spreken al bespelen. Daar ben ik echt altijd al jaloers op geweest.”

Momenteel is Mario druk met zijn nieuwe band Taaftere. Dit drietal oorspronkelijk Brabantse muzikanten maakt muziek vol humor en gezelligheid, maar doet soms ook ontroeren. De eerste cd is inmiddels een feit en de naam komt voort uit een van Mario’s favoriete Brabantse zinnen: ‘Kom taaftere maar ten’. Oftewel: Kom na de middag maar terug.

De boeken van Marie-José staan vol prachtige Brabantse woorden zoals het ‘kojboj-pak’ dat haar broer droeg tijdens de carnaval. In de boeken is zelfs veel ‘Nisserois’ terug te vinden. In Zondagboek en Ons Tante zuster, ons oma en ons tante beschrijft ze hoe het leven thuis was. In Het leven van een prinsesje verkent ze verder het dorp en komt ze onder andere meneer van Tilburg tegen en Bakker van de Akker. Al haar boeken zijn voorzien van prachtige illustraties en bewerkte foto’s, herkenbaar voor mening (oud)inwoner van Nistelrode. Onopgemerkt bleef haar werk niet, want zowel met haar boeken als met haar animatiefilms sleepte ze verschillende prijzen binnen.

Een gezamenlijk project wordt niet uitgesloten, maar tot die tijd is er nog genoeg reeds bestaande Brabantse creativiteit te vinden via www.mariejosevanderlinden.nl of www.taaftere.com.

“We halen veel inspiratie uit onze jeugd in Nistelrode”
Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Kunst & Cultuur 18 uur geleden Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Afbeelding
Kunst & Cultuur 19 uur geleden 50-jarig jubileum met twee dagen non-stop muziek van 10.00 tot 17.00 uur op PFN XXL-jubileumplein
Afbeelding
Kunst & Cultuur 21 uur geleden Koningsdag in Nistelrode
Afbeelding
Kunst & Cultuur 22 uur geleden Ontplooi je talenten in het Talentcentrum
Afbeelding
Natuur & Dieren 22 uur geleden St. Buurtvoedselbos Bernheze
Afbeelding
Natuur & Dieren 22 uur geleden Stichting Buurtvoedselbos Bernheze