We hebben nu een warmtepomp!
We hebben nu een warmtepomp! Foto: Christianne Derikx

We hebben nu een warmtepomp!

Activiteit

BERNHEZE - “Op 10 oktober 2020, de Dag van de duurzaamheid, hebben mijn man en ik samen onze HR-ketel naar buiten gedragen. Hup er uit dat ding! Maar ja, wat dan?” Dat vroegen Christianne en Piet Derikx zich af. Christianne (62) en Piet (62) wonen aan de Zoggelsestraat in Heesch.

"Het zat er al een tijdje aan te komen. Onze verwarmingsketel viel steeds vaker op storing, vervelend maar niet onverwacht na ruim twintig jaar trouwe dienst. Wat nu? Wij wilden graag van het gas af. Een warmtepomp? Is dat niet erg kostbaar? We dachten eerst dat we een water-water warmtepomp nodig zouden hebben. Na een eerste oriëntatie met de BECO-rekentool die we vonden op www.onsbeco.nl/warmtepomp gingen we in overleg met een 'BECOlateur', www.onsbeco.nl/producten-en-diensten-beco. En wat bleek? Een lucht-water warmtepomp heeft ruim voldoende capaciteit om ons huis te verwarmen, omdat het al goed geïsoleerd is. Om het systeem eenvoudiger te maken verwarmen we het kraanwater niet met de warmtepomp maar met een elektrische 'doorstroomverwarmer'. Deze brengt het water snel op een temperatuur van 55 graden, wat in de keuken en badkamer fijn is.

Toen alles geïnstalleerd, getest en gecontroleerd was, was het binnen net zo comfortabel als voorheen. Onze oude kamerthermostaat hebben we vervangen door een WiFi-thermostaat met zoneregeling. We kunnen nu met slimme radiatorknoppen in elke ruimte apart de temperatuur regelen, draadloos! Én we kunnen met deze warmtepomp koelen, wat natuurlijk wel lekker is met de steeds warmere zomers.

De investering nu is wel hoger dan bij een HR-ketel, maar we verdienen dit in de komende twintig jaar met de besparing in gaskosten ruimschoots terug. Het allergrootste voordeel is dat we ons huis nu op een milieuvriendelijke manier kunnen verwarmen (of koelen). Geen aardgas meer maar elektriciteit, opgewekt door de zonnepanelen op ons dak én met 100 procent duurzaam opgewekte stroom van BECO. Dat geeft ons een behaaglijk gevoel!"