Verduurzaming van je woning, hoe pak je dat aan ?
Verduurzaming van je woning, hoe pak je dat aan ?

Verduurzaming van je woning, hoe pak je dat aan ?

Activiteit

BERNHEZE - Waarom Energie Besparen? Afgelopen jaar nam ik deel aan het project Energieweverij. Deels vanuit mijn persoonlijke belangstelling en deels vanuit mijn rol als voorzitter van de Bernhezer Buitenwacht. Meepraten over een groenere ontwikkeling binnen Bernheze betekent voor mij ook letterlijk kleur bekennen en de daad bij het woord voegen. Gezien het energiebeleid nu en straks wil ik tijdig mijn woning verduurzamen voor mezelf en voor de toekomstige bewoners.

Situatie nu
Ik woon in Heesch in het huis waar ik geboren en opgegroeid ben. Bij de verbouwing in 2000 kwam een nieuwe verwarmingsinstallatie. In 2018 is de kachel geleidelijk aan vervanging toe.

Wat nu?
Uit enkele bijeenkomsten van de Energieweverij werd me al snel duidelijk dat alleen een warmtepomp aanschaffen niet werkt. Daarom eerst een onafhankelijk advies aangevraagd.

Energiescan
Vanuit ‘Brabant woont slim’ kwam energieadviseur Milko van Wegberg met de energiescan. Op een prettige en grondige wijze hebben we samen de huidige situatie bekeken. Een woonhuis deels uit 1956 en deels uit 2000. Veel vloeren met vloerverwarming en dus geschikt voor een warmtepomp. De isolatie van de muren en ramen moet echt beter. Ook de dakisolatie kan beter. Hoe houd ik ’s winters de warmte binnen? Hoe houd ik ’s zomers de hitte buiten?

Milko kwam met goede vragen. Wat wil ik als eigenaar van het huis? Wil ik een snelle aanpak met beperkte aanpassingen of ga ik voor de grondige aanpak? Ga ik voor bewezen techniek of durf ik het avontuur aan om nieuwe technieken toe te passen? Ik kies voor de nieuwe technieken.

Oplossingen
Milko kwam ook met kennis van de nieuwste technieken. De gangbare isolatie van een dak houdt beperkt stralingsenergie tegen. Combinatie van isolatietechnieken levert een betere isolatie op. Voor een warmtepomp heb je een energiebron nodig. 
Dat kan de warme lucht zijn, bodemwarmte, zonnewarmte, energiepanelen en ook een voorraadvat met de opslag van energie voor de warmtepomp. Hier kies ik voor de combinatie van zonnepanelen, warmtecollectoren en opslag.

Resultaat
Milko heeft een gedegen rapport opgeleverd. Ik kies voor een grondige aanpak van de zowel isolatie als verwarming van mijn huis. Ik wil grotendeels ‘van het gas af’. Die investering betaal ik met de verlaging van de energiekosten. Daarbij ga ik met een goede adviseur het gesprek aan met een aannemer, die niet bang is van een uitdaging. De voordelen van het energieadvies wegen volgens mij ruim op tegen de kosten van dit advies.

Energieweverij
Kom naar de inspiratiebijeenkomst van de Energieweverij op 10 oktober. Op deze avond kun je je opgeven voor een energieadvies op maat voor jouww woning. Mensen in Bernheze, die al zo’n advies hebben gehad, vertellen dan hoe zij dat hebben ervaren. Je kunt daarover met hen in gesprek gaan.

De avond vindt plaats in CC De Wis in Loosbroek, vanaf 17.30 uur. De EnergieWeverij begint om 17.30 uur met broodjes en soep en start om 18.00 uur. Noteer het alvast in je agenda!

 

Afbeelding
Sport 2 uur geleden Herman van de Wijst wint snerttoernooi Jeu de Boulesclub Die Lé 2024
Afbeelding
Sport 23 uur geleden JO15-2 wil heel graag de sponsoren bedanken
Afbeelding
Kunst & Cultuur 23 uur geleden Basisschool Op Weg op ontdekkingstocht bij Cultuurkapel Vorstenbosch
Afbeelding
Kunst & Cultuur gisteren Vier keer leuk in CC Nesterlé
Afbeelding
Natuur & Dieren gisteren IVN Bernheze ondersteunt ontmoetingstuin Servaes
Afbeelding
Kunst & Cultuur gisteren Carnavalsmiddag voor senioren