Kievitnest
Kievitnest Miriam de Mol

IVN-wandeling Weidevogelgebied

zondag 21 april 2024 10:00

HEESCH/LOOSBROEK - Je kunt 21 april om 10.00 uur meewandelen in het weidevogelgebied de Bleken, gelegen in de driehoek Vinkel, Heesch en Loosbroek. Hier worden weidevogels door vrijwilligers in samenwerking met de agrarische bedrijven beschermd. Naast weidevogels zijn er vele andere soorten vogels en zoogdieren die in de Bleken wonen. Het belooft een boeiende wandeling te worden onder begeleiding van de IVN-natuurgidsen en met uitleg van de weidevogelbeschermers die jou met verrekijker en telescoop de mooie pareltjes van dit gebied laten zien.

Weidevogels en bescherming
In het voorjaar keren ook weidevogels weer terug vanuit hun overwinteringsplekken naar Nederland om te broeden. Daarbij kiezen ze jaarlijks hetzelfde gebied uit en ook de inmiddels groot geworden jongen keren terug naar hun geboortegrond. Er zijn vele soorten thuis op de Bleken, onder andere de kievit, de wulp en de scholekster, maar ook kleinere soorten als de blauwborst, gele kwikstaart, veldleeuwerik, kleine karekiet en de rietzanger. Van oudsher is de Bleken een nat gebied en is daardoor bij uitstek geschikt voor weidevogels en kleine zangers die zich hier prima thuisvoelen in het riet of het struweel langs de zandpaden.

De vrijwilligers zijn ook aanwezig om te vertellen over hun beschermingswerk, de samenwerking met de agrariërs en er zijn telescopen om je de soorten te laten zien. Heb je een verrekijker? Neem deze dan mee.

We starten op het Watergat Loosbroek/Heesch, nabij het pompstation van Brabant Water. Terrein is niet rolstoel- en buggyvriendelijk en honden mogen niet mee. Aanmelden is niet nodig. De wandeling is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.