Afbeelding

Lezing bij Heemkundekring Nistelvorst

woensdag 6 maart 2024 20:00

NISTELRODE - Theo Danen verzorgt woensdag 6 maart de lezing ‘Van Oeros tot Holstein’. Deze lezing wordt vergezeld met een fotopresentatie en materialen over de ontwikkeling in de tijd door de beleving en de invloed van de mens.

Onze relatie tot de koe is al duizenden jaren oud. In de grotten van Lascaux in Frankrijk zijn verschillende eeuwenoude tekeningen gevonden van koeien en/of stieren. Door de eeuwen heen hebben schilders en tekenaars zich laten inspireren en de relatie tussen koe en mens vastgelegd. Het uiterlijk van het vee blijkt in al die jaren veel te zijn veranderd. We zien dat rond 1600 steeds meer aandacht komt voor het fokken van verschillende koeienrassen.

De koe levert niet alleen voeding, maar zij was en is ook nuttig voor een heleboel andere zaken. De meest bijzondere toepassingen en belevenissen van dit dier laat Theo in zijn presentatie voorbijkomen.

De avond is in het Heemhuis aan Maxend 3. De lezing begint om 20.00 uur en is gratis voor leden. Niet-leden betalen € 5,-, inclusief koffie en thee.

Locatie