Theo van Overbeek, Sjaak Groen, Eugène Theunissen, Geert Hanegraaf.
Theo van Overbeek, Sjaak Groen, Eugène Theunissen, Geert Hanegraaf. Marcel van der Steen

Derde Wereld markt

zondag 4 juni 2023 11:00

Een groenere, mooiere, betere en eerlijkere wereld is iets dat iedereen wel wil. In 2015 heeft de VN zeventien doelen voor duurzame ontwikkeling vastgesteld. Deze doelen, Global Goals, werden geadopteerd door alle lidstaten en vormen een belangrijke gezamenlijke agenda.

De doelen om de wereld een betere plek te maken, zijn onder andere goede gezondheid, goed onderwijs en gendergelijkheid voor iedereen, maar ook schoon drinkwater, schone energiebronnen en voldoende werk. Eugène Theunissen en Sjaak Groen, beiden woonachtig in Heesch, vinden het tijd om actie te ondernemen en te laten zien wat er lokaal en internationaal al wordt gedaan.

Global Local
Een Global Goals-gemeente bevordert onder andere met haar communicatie het lokale bewustzijn van de mondiale doelen en zoekt draagvlak voor gezamenlijke inspanningen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties”, vertelt Sjaak. “Onze gemeente heeft op dit moment de verbetering van haar dienstverlening als prioriteit gesteld en wil nu dus nog geen actieve Global Goals-gemeente worden. We zijn wel heel blij dat de gemeente openstaat voor het subsidiëren van losse projecten, zoals de markt die we 4 juni organiseren”, voegt Eugène toe.

Mondiale aanpak
Voor wie denkt dat zaken als droogte, natuurrampen en armoede in derdewereldlanden niet ons probleem zijn, komt volgens Eugène en Sjaak bedrogen uit. “Een ‘global’ benadering van die problemen is juist erg belangrijk, ook voor ons. Willen we bijvoorbeeld de vluchtelingenstroom indammen, zullen we dus in die landen moeten investeren. Uiteindelijk gaan de problemen daar ons in Europa, in Nederland en dus ook in Bernheze wel degelijk aan.”

Lokale organisaties voor de Derde Wereld
Wie meer wil weten wat organisaties uit Bernheze doen, doet er goed aan om zondag 4 juni tussen 11.00 en 16.00 uur naar de tuin van de pastorie in Loosbroek te komen. Sjaak: “Ook kinderen zijn natuurlijk van harte welkom, zij zijn immers onze toekomst. Voor hen hebben we dan ook een leuke fotospeurtocht uitgezet en zijn er leuke prijsjes te winnen. Wij vragen de kinderen nu alvast een schoenendoos te beschilderen of te kleuren en die mee te nemen naar de markt. Het thema die dag is ‘Samen bouwen aan een betere wereld’ en die schoenendozen zijn figuurlijk de bouwstenen voor een betere wereld. Ook de leerlingenraad van Gymnasium Bernrode en een aantal leerlingen van Hooghuis locatie Heesch zijn uitgenodigd.”

Verder kan er worden genoten van Syrische en Turkse hapjes en van de zang van koor La Orféon. Eugène: “Het wordt een gezellige, zeker geen belerende, dag waarop we mensen willen laten zien dat de problemen in de wereld met elkaar samenhangen en dat een duurzame ondersteuning belangrijk is.”

In kader
Er zijn in Bernheze achttien organisaties actief in de Derde Wereld. De volgende organisaties uit Bernheze, enkele van buiten Bernheze, zijn op de markt aanwezig:

Stichting SAHELP
Stichting Kansarme Ondernemers
Stichting Thamsangua
Stichting Bogota zonder Honger
Stichting Freekenia
Stichting Takata2Pesa
Stichting Kinderen van Sri Lanka
Stichting IMBA International
Vluchtelingenwerk Bernheze
Stichting Medisch Werk Mumbai
Wereldwinkel Oss
Lilianefonds
Stichting Hands on the future

Locatie