Afbeelding

Midwintermalen

zaterdag 16 december 2023 17:00

De Kilsdonkse Molen zal zaterdag 16 december feestelijk verlicht zijn en is dan tot in de avond te bezoeken. Als er genoeg wind is, zal de molen vanaf 17.00 tot 21.00 uur zijn graan malen en olie slaan. Maar dit zal ook overdag zo zijn, zoals we wekelijks gewend zijn. Ook dit jaar is het helaas weer een slecht walnotenjaar geweest, maar de molenaars zijn niet voor een gat te vangen en experimenteren nu met hazelnoten.

Er staan overal vuurkorven om je heerlijk aan te warmen of met de kinderen marshmallows te roosteren. Er is ook een lichtjesroute, er zijn verse oliebollen en pannenkoeken, gluhwein, erwtensoep en natuurlijk warme chocolademelk met slagroom. Maar ook is er live muziek. Een knusse, gezellige en warme wintersfeer dus bij De Kilsdonkse Molen.

Met Midwinter vieren we dat de dagen weer langer worden en de natuur zich voorbereidt op een nieuw groeiseizoen van het graan, maar ook met de gedachten dat de molenaars vroeger een zwaar leven hadden. Ze moesten vaak in de nacht uit hun bed als er wind stond om te gaan malen. Er is zelfs een verhaal waarbij de molenaar een touw aan de wieken bond en aan de poot van zijn bed. En als de wind dan in de avond of nacht kwam opzetten, werd hij vanzelf wakker ‘gerammeld’. Het is misschien hieruit wel te verklaren dat er voor de molenaar gelegenheid genoeg was om op zijn molen meisjes te ontvangen om met hen te kunnen ‘malen’. 

Het nachtmalen zal velen zwaar zijn gevallen en het is daarom geen wonder dat dit in een molenversje tot uitdrukking komt:

Het molenaarsleven
Heeft God ons gegeven
Maar het malen met de nacht
Heeft de duivel er in gebracht.

Kom jij ook mee genieten op deze bijzondere avond. Je bent welkom vanaf 17.00 uur.

De Kilsdonkse Molen vind je aan de Kilsdonkseweg 4-6.
www.kilsdonksemolen.nl.

Locatie