Afbeelding

Excursie: Stippen in het bos

zaterdag 25 november 2023 13:30

Op zaterdag 25 november geeft Staatsbosbeheer met een excursie een toelichting op de komende werkzaamheden in het Bomenpark in Heesch. De werkzaamheden in het Bomenpark vinden winter 2023 tot en met voorjaar 2024 plaats.

Wat gaan we doen?
In het kader van ‘Life Climate Forest’ ( Klimaat bestendig Bos) gaat Staatsbosbeheer, in samenwerking met de Bosgroep, winter 2023-2024 diverse werkzaamheden starten in het Arboretum, beter bekend als het Bomenpark in Heesch. ‘Life Climate Forest’ draagt bij aan de ontwikkeling van veerkrachtige en vitale bossen, die ook in de toekomst klimaat bestendig zijn.

Het bomenpark is geen natuurlijk bos maar een demonstratiebos waarin diverse boomsoorten in vakken zijn aangeplant. Een aantal soorten heeft het als gevolg van klimaatveranderingen en droogte niet gered. Met de werkzaamheden wordt tevens achterstallig onderhoud uitgevoerd.

 Wanneer vinden de werkzaamheden plaats?
In november zijn stippen op de bomen gezet om aan te geven welke bomen verwijderd gaan worden en welke bomen wel toekomstbestendig zijn. In december starten de werkzaamheden waarbij de diverse boomvakken worden aangepakt. Allereerst vindt er een algemene dunning plaats. Hierbij worden bomen verwijderd om andere bomen de kans te geven uit te groeien tot mooie, gezonde bomen. Voor de weggehaalde bomen worden dus geen nieuwe bomen terug geplant. De boom die blijft moet een mooie kroon hebben. Er worden wel nieuwe ondersoorten ingeplant. Vakken met naaldbomen die het niet gered hebben worden gedeeltelijk verwijderd en gedeeltelijk herplant in 2025 met andere, bestendigere soorten.

Met dit onderhoud ontstaat een sterker en aantrekkelijker Bomenpark waarin volop gerecreëerd kan worden en wat beter opgewassen is tegen veranderende klimaatomstandigheden.

Star locatie excursie: Parkeerplaats Bomenpark, Vorsselseweg Heesch
Aanvang: 13.30 uur en de duur is 1,5 uur.                             

Vragen over de werkzaamheden? Mail naar boswachter Gonnie Versteeg noordoostbrabant@staatsbosbeheer.nl

Locatie