Afbeelding

Vredeswandeling

zondag 25 september 2022 12:00

In het jaar waarin we geconfronteerd worden met een verschrikkelijke oorlog binnen Europa is het nut van een Vredesweek maar weer overduidelijk. De oorlog in Oekraïne laat ons weer beseffen dat vrede geen vanzelfsprekendheid is, maar een gezamenlijk project waar elke dag aan moet worden gebouwd.

Maar niet alleen in Oekraïne: van Jemen en Palestina tot Zuid-Soedan raken oorlog en geweld mensen overal ter wereld. Gewapende conflicten drijven miljoenen mensen op de vlucht en maken de wereldwijde ongelijkheid almaar weer groter.

De Abdij van Berne wil in de Vredeweek in actie komen om mensen te verenigen die in actie willen komen voor vrede, over grenzen en dwars door verschillen in huidskleur, gender en klasse heen. Zij organiseert hiervoor op zondag 25 september, vanuit de Abdij van Berne een wandeling: “Wandelen voor Vrede”.

Vredeswandelingen hebben in de vredesbeweging een lange geschiedenis, maar ook een toekomst. Wandelen, pelgrimeren, is populairder dan ooit. Het is een weg naar binnen, naar ons innerlijk en de stilheid in onszelf. Het zet aan tot reflectie: “Wie ben ik?” en: “Kan ik vrede vinden in mijzelf”? De pelgrimage zet in beweging, het is uiteindelijk een weg van verandering. Het is tegelijk een weg naar buiten, met aandacht voor mensen in onze omgeving met diverse achtergronden. Het heeft aandacht voor verschillende beelden en dromen van een vreedzame samenleving.

Het doel van deze wandeling is om, al wandelend rond Abdij, mensen vanuit verschillende achtergronden te ontmoeten en van daaruit verhalen, ervaringen en perspectieven van elkaar te leren kennen.

De start van de wandeling is 25 september om 12.00 uur in het “Proeflokaal Berne Abdijbier”. Na inleidingen van Feroz Moeniralam, namens de Selimiye Moskee in Veghel, met als thema “wat betekent vrede vanuit Moslim-perspectief” en Joost Jansen namens de Abdij, zullen tussen 12.15 en 13.15 uur gemengde groepjes van 2-4 personen vertrekken die een wandeling gaan maken van naar keuze 3,5 of 6,5 kilometer met als centrale vraag: “Wat betekent Vrede voor mij en hoe breng ik dat in de praktijk? En als onderliggende vraag: “Welke hindernissen moet ik daarbij overwinnen?

Iedereen die zich daartoe geroepen voelt, is aan zet! Loop mee op 25 september en meld je liefst aan op diaconaat@abdijvanberne.nl 

Locatie