Afbeelding
Miriam de Mol

IVN wandeling met natuurgids

zondag 25 september 2022 10:00 t/m 12:00

Zondag 25 september kun je meewandelen in de omgeving van De Kilsdonkse molen. Ga op ontdekkingstocht langs waterloop de Aa, de molenbeek richting Kasteel Zwanenburg en met het voetveer. De tocht duurt anderhalf uur en staat onder leiding van ervaren natuurgidsen van IVN Bernheze. Vertrek is vanaf 10.00 uur vanaf De Kilsdonkse molen. 

Historie en natuurontwikkeling
Op de plaats waar De Kilsdonkse molen werd gebouwd vertakte de Aa zich in een Noordelijke en zuidelijke arm waardoor de molen als het ware op een eilandje stond. In die tijd ook wel bekend als; op het Beugt, genoemd naar de bocht in de Aa.

Aan de rechteroever van de Aa wonen al lange tijd mensen in verschillende kernen, waaronder Hoog en Laag Beugt, Heeswijk en Dinther. Het 17de-eeuwse huis Zwanenburg staat in de directe omgeving van de molen en kent ook een rijke historie. Door de eeuwen heeft De Kilsdonkse molen diverse perioden gekend van glorie naar vergankelijkheid en wederopbouw. 

Maar ook de natuur, de waterloop en het landschap kent vele ontwikkelingen. Het is een prachtig stukje natuur en historie op een bijzonder plek. 

Er wordt een rondje bij de molen gewandeld, langs de oude en vernieuwde waterloop en er wordt overgestoken met het voetveer om langs kasteel Zwanenburg terug te wandelen naar De Kilsdonkse Molen. De gidsen nemen je graag mee in het historische verhaal maar staan ook stil bij de natuur die zeker in deze tijd ook zal verwonderen. Zie, ruik en ervaar dit bijzonder stukje natuur dicht bij huis.

De wandeling is toegankelijk voor validen, het terrein is helaas niet geschikt voor rolstoelen/buggy’s. Honden mogen ook niet mee. Je hoeft je niet aan te melden. De wandeling is gratis maar een vrijwillige bijdrage voor IVN Bernheze wordt, na afloop, zeer op prijs gesteld.

Locatie

  • De Kilsdonkse Molen

    Kilsdonkseweg 4-6
    5473KK Heeswijk-Dinther