Afbeelding

Eldorado

vrijdag 8 juli 2022 20:30

Het leven is mooi en als ’t even kan, lopen we achter de muziek aan. Zijn we niet allemaal op zoek naar ons eigen Eldorado? Dat komt goed uit want op 8, 9 en 10 juli is er een mooie voorstelling te zien op het erf van een boerenbedrijf, geschikt voor 300 belangstellenden. En dat allemaal in ons mooie buitengebied van Bernheze? Kom je ook? 

Ondertussen kennen we ook steeds meer andere verhalen over het platteland: onveiligheid voor de boeren, drugslabs in schuren. Wat gebeurt daar eigenlijk en wat trekken we ons daarvan aan? Dit voorjaar toert de muziektheatervoorstelling Eldorado langs vijf boerenlocaties. Op 8, 9 en 10 juli is de voorstelling te zien bij het melkveebedrijf van de familie Kanters in Loosbroek.

Eldorado is een opgewekt stuk over een boerenfamilie die de uitdagingen van het leven op het platteland in 2022 ervaart. Over de problemen van de boeren, over de leegstand die oprukt en de gevaren die daardoor ontstaan. In het stuk zien we de crimineel, de boer, zijn familie en de overheid, met als speciale gast de burgemeester. De voorstelling laat -op soms hilarische wijze- zien hoe verwevenheid tussen onder- en bovenwereld ontstaat en hoe dicht ondermijning ons allen op de huid zit. De million-dollar-question is: In wat voor Brabant willen wij leven?

100 muzikanten per gemeente
In deze groots opgezette muziektheatervoorstelling spelen lokale fanfares en koren een belangrijke rol. Per gemeente doen zo’n 150 amateurmuzikanten mee uit alle soorten muziekverenigingen: fanfares, harmonieën, brassbands, kerkkoren, feestbands en accordeonorkesten.

Tekst, regie en cast
Eldorado is geschreven door theatermaker Wiske Sterringa, de muziek is van componist Bart van Dongen. Zij maakten in het kader van het Jeroen Bosch-jaar in vier Brabantse dorpen het muziektheaterspektakel Fanfari Bombari, ook met eenzelfde aantal amateurmuzikanten. De regie is in handen van Roel Swanenberg. Met zijn grote liefde voor locatietheater is Roel een perfecte match voor deze voorstelling. Daarnaast zijn Swanenberg en Het Zuidelijk Toneel ook geen onbekenden voor elkaar.

Een kleine kern van professionele acteurs en een muzikant spelen samen met zo’n 200 amateurmuzikanten per locatie. Björn van der Doelen, zanger/gitarist en ex PSV-er (eerder te zien in De Achterkant van …. Het Zuidelijk Toneel), tekent voor één van de hoofdrollen. Bart Klever, onder andere bekend van Flikken Maastricht en Toneelgroep Amsterdam, neemt de rol van de vader op zich. De moeder wordt gespeeld door Sarah Jonker; zij speelde in onder meer Van God Los, Adam-E.V.A., Grenslanders en bij Het Toneel Speelt en de Toneelmakerij. Luuk Jansen en Fay Verberk maken de cast compleet. Elke voorstelling wordt ondersteund door trombonist en accordeonist Hans Sparla. 

Locatie
Eldorado is te zien bij het melkveebedrijf van de familie Kanters in Loosbroek, gemeente Bernheze. Een unieke locatie voor deze voorstelling in de openlucht.

Samenwerkingspartners
De vijf gemeenten Rucphen, Hilvarenbeek, Land van Cuijk, Loon op Zand en Bernheze zijn belangrijke samenwerkingspartners van het team van Eldorado. Ook het ZLTO, de vereniging voor boeren en tuinders, is partner in de voorstelling. Zij ondersteunt stichting Poon met raad en daad en hielp bij het vinden van de juist locaties. Samen willen alle deelnemende partners een gesprek op gang brengen over de veranderde leef- en werkomgeving van de Brabantse boeren.

Eldorado is een initiatief van Stichting Poon in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel. 

Melkveebedrijf Jacky en Chantal Kanters
Bosschebaan 6 in Loosbroek
Vrijdag 8 juli 20.30, zaterdag 9 juli 20.30 en zondag 10 juli 14.30
Tickets: € 17,50 / kinderen t/m 12 jaar gratis
www.eldorado2022.nl 

Compositie | Bart van Dongen
Tekst | Wiske Sterringa
Regie | Roel Swanenberg
Artistiek advies| Piet Menu
Vormgeving | Simon Haen
Grafische vormgeving | Patrick Lijdsman
Spel | Björn van de Doelen, Bart Klever, Sarah Jonker, Amy van der Weerden, Luuk Jansen en anderen

Locatie