Afbeelding
Jos Kaldenhoven

Stijn en het Tijdfestijn

woensdag 20 juli 2022 15:00 tot 17:00

HEESWIJK-DINTHER – Stijn en Het Tijdfestijn is de nieuwe productie van de jeugdtheatergroep Kersouwe. Joni Strik uit Heeswijk heeft al veel verschillende rollen bij de jeugd gespeeld. Nu neemt ze er zelfs drie voor haar rekening: “Roversvrouw, monnik en Gerard. Het allerleukst vind ik dat ik meerdere rollen heb. De afwisseling die daarin zit is heel tof om te mogen spelen. Elk personage is namelijk weer een ander typetje. Dat betekent dus ook váák omkleden tijdens het stuk.”

Zij vervolgt: “Ik kom als roversvrouw op voor de rechten van vrouwen. In de roversbende van ‘de vierkante tafel’ zijn drie mannen en drie vrouwen te vinden.Als monnik ga ik samen met mijn mede-monniken vaak in discussie met de nonnen. Wij willen namelijk ook zo’n mooi klooster hebben. Oh en we brouwen bier.”Joni vindt ook haar derde rol geweldig: “De mompelende man genaamd Gerard is een personage dat continu onverstaanbaar blijft mompelen. Getrouwd met Tineke, dat is een van de dochters van ‘Opa’ in het stuk. Het contrast tussen hysterische Tineke en rustige Gerard is groot.”

Het verhaal
Regisseur Kim van Kooij somt op: “Opa is oud en gek, een rare kwibus en daarom moet hij naar villa ‘het laatste plekkie.’ Althans dat vinden de drie dochters. Kleinzoon Stijn denkt daar heel anders over. Opa is niet gek, hij is geniaal, de dochters hebben het alleen te druk met ruzie maken om dat te kunnen zien. Opa is zijn kakelende dochters meer dan zat en vandaag besluit hij om het tegendeel te gaan bewijzen. En dat zal tijd worden ook, want morgen om 8 uur wordt íe door de dochters naar ‘het laatste plekkie’ gebracht.”

Zij vervolgt: “Opa heeft in het geheim aan een tijdmachine gewerkt. Bovendien heeft de koning ‘de grote prijs van de wetenschap’ uitgeschreven. Er bestaat geen betere manier om te bewijzen dat opa allesbehalve een rare kwibus is.”

En als er een tijdmachine aan te pas komt, dan kunnen er aparte dingen gebeuren. Opa Hans en Stijn raken verstrikt in een enorme toestand rondom een ontvoerde prinses, nonnen zonder huis, een hysterische koning en jaloerse monniken.

Joni Strik: “Het verhaal vind ik heel tof omdat er door vele tijdperken gereisd wordt. Daarin komen Stijn en Opa steeds weer andere mensen en groepen tegen. Voor het oog wordt het ook mooi, want er zijn vele uitgesproken kostuums in de maak!”

Voor het bestellen van kaarten en meer informatie kun je terecht op www.kersouwe.nl