Populierenpijlstaart
Populierenpijlstaart Mignon van den Wittenboer

Nachtvlinderavond

vrijdag 15 juli 2022 21:00 tot 23:30

SLABROEK - Natuurcentrum De Maashorst organiseert vrijdag 15 juli een speciale avond over nachtvlinders. De avond begint om 21.00 uur op het erf van het natuurcentrum aan de Erenakkerstraat 5 in Nistelrode. Vlinderdeskundigen van de natuurorganisaties laten de bezoekers zien op welke manieren ze onderzoek doen naar nachtvlinders en nodigen het publiek uit daarbij mee te kijken. Deelname is gratis.

Op een enkele uitzondering na zijn nachtvlinders vooral ’s nachts actief. Je zult wel gemerkt hebben dat ze vaak op lamplicht afkomen. De vlinderonderzoekers gebruiken dan ook speciale UV-lampen om ze te lokken. Door een wit laken achter de lamp te hangen, waar de vlinders op kunnen gaan zitten, zijn ze makkelijk te tellen en te bekijken. Behalve met zo’n laken worden er ook vlinders gevangen met speciale vallen (natuurlijk zonder ze te beschadigen), of smeren de onderzoekers een geurende siroop op de bomen om vlinders te lokken. Het zal je verbazen dat iedere methode van tellen weer andere soorten oplevert.

Bij de bijna 2.500 soorten nachtvlinders die in Nederland voorkomen zitten minuscuul kleine vlindertjes, de zogenaamde micro’s tot zeer grote soorten zoals de lindepijlstaart. Wat ook bijzonder is, is dat veel nachtvlinders genoemd zijn naar de plant of boom waar ze hun eitjes op afzetten en waar de rupsen in hun eerste levensfase van eten, de waardplant. Op welke boomsoort je de lindepijlstaart vaak kunt verwachten is duidelijk, maar wat te denken van het kroosvlindertje, het brandnetelkapje en de grasklokjesdwergspanner? Als deze planten zouden verdwijnen zou ook de nachtvlinder die ervan afhankelijk is geen kans meer maken. Nachtvlinders hebben vaak ook tot de verbeelding sprekende namen. We zijn heel benieuwd of we een schaapje, papegaaitje, hyena, dromedaris of misschien zelfs wel een draak in de tuin gaan ontdekken...

Het is niet nodig om je voor deze activiteit op te geven, kom gewoon eens kijken als we vlinders aan het tellen zijn. Tot middernacht zijn we sowieso op het erf te vinden maar mochten er veel nachtvlinders actief zijn dan kan het zomaar tot diep in de nacht duren! 

Er is een beheerder aanwezig zodat de koffiebalie open is en de toiletten beschikbaar zijn.

Locatie