Afbeelding
Miriam de Mol

IVN Lezing over planten en insecten

donderdag 23 juni 2022 19:45

Op donderdag 23 juni 2022 organiseert werkgroep Lezingen van IVN Bernheze een lezing over de relatie tussen planten en insecten. Deze lezing wordt verzorgd door Rini Kersten en hij weet als geen ander met zijn kennis, als gepensioneerd biologie leraar, de luisteraar te boeien. Hij verzorgd talloze lezingen door het jaar heen en is als docent verbonden aan de natuurgidsenopleiding van IVN.

Insecten en planten; voor elkaar geschapen!?
Er gaat een complete wereld schuil achter het bezoek van insecten aan bloemen. Er zijn insecten en bloemen die elkaar min of meer toevallig tegenkomen, maar ook soorten die ‘voor elkaar geschapen zijn’. Kenmerken van hun bouw en hun gedrag zijn dan in detail afgestemd op hun ontmoeting. Het is een verhaal van lokken en verleiden, van belonen en misleiden, van leren en onthouden. Kortom; een verhaal ‘in geuren en kleuren’ wat door Rini Kersten met de nodige humor verteld zal worden.

Stil staan bij bloemen en insecten betekent kennis maken met een innige relatie, zicht krijgen op de functionaliteit van bouw en gedragingen en op een stukje samenhang in de natuur. Zowel insecten als planten beschikken over een uitgebreid arsenaal aan trucs om deze relatie tot een succes te maken.

Soms zien we het insect zelf, als larve of als volwassen dier, maar vaker nog de sporen die hun aanwezigheid heeft nagelaten. Duidelijke vraatsporen aan bladeren en knaaggangen in en onder de schors, maar ook meer subtiele, minder in het oog springende bewijzen van hun aanwezigheid. Bladrolvlinders en bladrolkevers, mineer vliegen en mineer motten, uiteenlopende galverwekkers. Hun werkzaamheden leiden, al dan niet in samenwerking met de plant, tot prachtige stukjes architectuur.

Het zal vooral een avond worden van verwonderen en bewonderen!

Bijwonen van de lezing is gratis; Start lezing 20.00 uur en de zaal, CC Servaes, in Heeswijk-Dinther is open vanaf 19.45 uur. Een vrijwillige bijdrage voor de IVN afdeling Bernheze wordt zeer op prijs gesteld. 

Locatie