Afbeelding
Edwin Hendriks

Afscheid van Pastor Pieter Molenaar Heeswijk-Dinther

zondag 2 oktober 2022 14:00

‘Ik ga niet met mijn armen over elkaar op de bank zitten’

Er zijn voor de ander in goede en slechte tijden, een arm om de schouder, een luisterend oor en wederzijds respect. Mens onder de mensen. Zo kan pastor Pieter Molenaar van de protestantse gemeenschap in Heeswijk-Dinther het beste omschreven worden. Zondag 2 oktober neemt hij afscheid met een viering om 14.00 uur in De Ark aan de Kerkstraat 4 waarna aansluitend iedereen ook uitgenodigd is voor een receptie met uiteraard een hapje en een drankje.

Pieter Molenaar is geboren in Barendrecht. Na zijn middelbare school werd hij om te beginnen wiskundeleraar maar al snel heel veel meer. Pieter houdt er namelijk van om zich te ontwikkelen, is sociaal en maatschappelijk betrokken en zet de mens altijd centraal in wat hij doet. Leeftijd, geaardheid of religie doen er niet toe. Pieter houdt van mensen en staat hen graag bij. Punt!

Onderwijs
Laatstgenoemde komt duidelijk naar voren in een gesprek waarbij zijn naderende afscheid centraal staat, maar wat hij al deed en nog steeds doet ook in vogelvlucht voorbijkomt. “Ik heb van mijn 21ste tot mijn 65e jaar in het onderwijs gewerkt. Ik ben begonnen als wiskundedocent. In 1980 ben ik op een school in Brabant begonnen. Aansluitend ben ik altijd in deze provincie blijven wonen. Omdat ik ervan houd om me te ontwikkelen en verdiepen, heb ik ook lesbevoegdheden gehaald om geschiedenis, maatschappijleer, Nederlands en levensbeschouwing te geven. Hij voegt toe: “Ik heb me de laatste twintig jaar in het onderwijs vooral beziggehouden met het begeleiden van leerlingen met (ernstige) problemen. Ik was vertrouwensdocent. Voordat leerlingen bij mij aan tafel zaten, was iets wat ooit klein begon doorgaans al heel groot uitgegroeid. Om dat vóór te zijn ben ik vertrouwensleerlingen op gaan leiden, dus jongeren die elkaar bijstonden”, legt hij uit. Het typeert Molenaar en werkte zo goed dat het met zijn hulp uiteindelijk landelijk uitgerold werd. Hij is er met recht nog altijd trots op.

Theologie
In de jaren ’80 studeerde hij theologie. “Dat was uit belangstelling. Niet om daar nog ooit mijn werk van te maken”, zegt hij schouderophalend. Tijdens de pastorale stage in een bejaardenhuis werd hij gevraagd om maandelijks een dienst te leiden in de protestantse kerk. De geheel eigen invulling zorgde dat naast ouderen ook steeds meer jongeren de diensten bezochten. Van daaruit ging het balletje rollen en werd hij overal gevraagd om diensten te leiden. Iets wat hij vanaf 1987 een paar keer per jaar ook deed in Dinther. “In september 2010 stopte ik in het onderwijs en ging ik met pensioen. Een paar maanden later werd ik gevraagd als pastor van de protestantse gemeenschap in Dinther”, blikt Pieter terug. Hij vertelt: “Als pastor loop je een eindje mee met mensen op hun levensweg. Het protestantse geloof past bij mij. Ik ben een vrije jongen. Ik wil bijvoorbeeld mijn eigen teksten schrijven. Ik kende de gemeenschap al. De kerk is hier naar buiten gericht. Dat vind ik ontzettend belangrijk. Hier bepalen we zelf hoe we vormgeven aan een dienst. Die ruimte is er altijd geweest”. Ook de warme contacten die er zijn met Abdij van Berne en de gezamenlijke diensten kunnen rekenen op zijn waardering.

Afscheid
Na elf en een half jaar stopt Pieter ermee. Hij heeft een vrouw, drie zonen en kleinkinderen. Hij vindt het heerlijk om met zijn vrouw te reizen. Tuinieren deed hij nooit veel maar, zo bedenkt hij hardop, wellicht dat daar meer tijd voor komt. Ondanks zijn respectabele leeftijd van 77 jaar, bruist Molenaar van levenslust en spat de energie er nog van af. Pieter opgewekt: “Ik blijf nog wel diensten hier en in de regio doen en blijf mijn netwerk onderhouden. ”Dan: “Ik ga zeker niet met mijn armen over elkaar op de bank zitten.” Iedereen is uitgenodigd voor de afscheidsdienst op zondag 14.00 uur in De Ark en/of de aansluitende receptie.

Tekst: Wendy van LIjssel
Foto: Edwin Hendriks