de gedeeltelijke zonverduistering
de gedeeltelijke zonverduistering

Gedeeltelijke zonsverduistering

donderdag 10 juni 2021 10:45

Weer publieksactiviteiten bij Halley

HEESCH - Sterrenwacht Halley gaat weer open voor publiek, te beginnen op donderdag 10 juni. Die dag vindt namelijk een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. De maan schuift dan voor de zon langs. Dat fenomeen is bij Halley met veilige zonnekijkers en met eclipsbrillen te observeren.

Vanuit Noord-Brabant zien we tijdens de maximale verduistering 29 procent van de zonsdiameter en 17 procent van de zonneschijf bedekt. De eclips vangt te 11.19 uur aan met een deukje in de rechterbovenrand. Om 12.23 uur is de bedekking op haar hoogtepunt, waarna de maan geleidelijk weer de zonneschijf verlaat. Om 13.31 uur is de zonsverduistering ten einde.

De sterrenwacht is op 10 juni voor publiek geopend van 10.45 tot 13.45 uur. Vanwege de pandemie worden ten hoogste 25 niet-leden van Halley tot de sterrenwacht toegelaten. In het auditorium worden voor maximaal 15 personen presentaties over de maan, de zon en eclipsen verzorgd. Reserveren is verplicht en de entreeprijs bedraagt € 5,-.

Publieksavonden
De komende vrijdagen kun je weer bij Sterrenwacht Halley terecht voor een publieksavond. De telescopen worden als het niet bewolkt is eerst op de zon gericht, vanzelfsprekend op een veilige manier. In de loop van de schemering bekijken we de sterren en (als die aan de hemel staan) Venus, Mars en de maan én zien we steeds meer sterrenbeelden. In het auditorium geven Halleyleden publiekspresentaties over sterren en planeten.

De pandemie stelt nog beperkingen aan de aantallen bezoekers. Tussen 21.00 en 23.15 uur zijn drie tijdvakken van één uur, waarbinnen telkens maximaal 15 bezoekers welkom zijn. Ook voor de publieksavonden is reserveren verplicht en bedraagt de entreeprijs € 5,-.

Voor meer informatie over deze activiteiten en reserveren ga naar www.sterrenwachthalley.nl
Sterrenwacht Halley
Halleyweg 1 Heesch

Locatie

  • Sterrenwacht Halley

    Halleyweg 1
    5383KT Heesch